Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Staat de mooiste boom van Nederland in Veendam of Odoorn?

De boom in Veendam (L) en de boom in Odoorn (R) F: Rob Visser Photography

VEENDAM/ODOORN – Je rijdt er misschien vaak voorbij zonder dat het opvalt, maar ze zijn erg bijzonder. De rode beuk in Borgerswold en de oude eik in Odoorn zijn genomineerd voor de titel ‘De Boom van het jaar 2022’. De boom in Odoorn heeft al meer dan 500 stemmen gekregen. De boom in Veendam blijft achter met bijna 150 stemmen.

De rode beuk

De rode beuk staat in natuurgebied Borgerswold en is gepland negen jaar na de zandafgraving in 1971. ‘Het is geen oude, grote of monumentale boom, maar een gewone beuk. De beuk heeft zijn originele groeivorm nog, zoals een boom hoort te zijn. De boom krijgt alle ruimte van de gemeente Veendam om te groeien’, aldus de jury in het rapport.

De indrukwekkende eik

‘Een boom die respect afdwingt’ staat in het rapport van de jury. Op het terrein van zorgcentrum ‘De Paasbergen’ staat de indrukwekkende oude eik. ‘Vroeger werden hier tijdens de paasdagen oude volksspelletjes gespeeld en een traditioneel paasvuur ontstoken. Het voormalige armenhuis veranderde in een werkhuis en daarna in een verzorgingstehuis. Maar de prachtige Paasbergeneik bleef altijd zichzelf!’

Stemmen

Stemmen kan op beide bomen. Via de website van De Boom van het jaar kunt u stemmen en de andere inzendingen bekijken. Tot en met 17 oktober kan er gestemd worden, maar vanaf 10 oktober zal de stemmenstand geheim worden.

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.