Direct naar de inhoud.

STAR zet Stadskanaal onder stoom: ‘Je doet dit uit pure liefde voor treinen’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 18 sep 2022
  • tags:
In de locomotief wordt druk gewerkt om de trein gaande te houden | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – De inwoners uit Stadskanaal konden dit weekend de stoomlocomotieven amper hebben gemist. Tot ver op ’t Knoal en daarbuiten waren de stoomfluiten te horen. Museumspoorlijn STAR hield namelijk hun jaarlijkse evenement ‘Stadskanaal onder Stoom’. Een soort open dag waar alle treinliefhebbers hun hart konden ophalen. 

‘Het loopt al lekker door’, vertelt een tevreden dienstregelaar Lars Blaauw. ‘Zeker ondanks dit beginnende herfstweer.’ Zon en regen wisselden elkaar dit treinweekend bijna om de minuut af. Maar dat deert vrijwilligers en bezoekers niet. 

‘Het is echt een hobby’

Tussen de STAR vrijwilligers bevinden zich naast dienstregelaars ook onder meer; machinisten, monteurs en uiteraard conducteurs. Een van hen is Tom Ridderbos, een absolute treinliefhebber die in de oude stoomtrein zijn geluk niet op kan. ’Dit is geweldig, het is ook echt een hobby’, vertelt hij op het balkon van de trein richting Nieuw-Buinen. ‘Je doet dit uit pure liefde. Als je niet van treinen houdt, moet je hier niet zijn.’

De liefde voor treinen kreeg Tom al in zijn vroegste kindertijd: ‘Ik ging altijd met mijn oma in de trein naar Zeeland. Daar is die liefde begonnen. Daarna kreeg ik ook modeltreinen en toen was ik helemaal verkocht. Ik was dan ook als een kind zo blij toen ik in 2019 hier bij de STAR terecht kwam.’

Een nieuw pronkstuk

Deze editie van ‘Stadskanaal onder Stoom’ heeft een speciaal tintje. Een nieuw pronkstuk rijdt namelijk over het spoor; locomotief 52 8082. Deze werd in de jaren ’40 van de vorige eeuw gebouwd in Duitsland en deed tot 1988 dienst in de DDR. Deze werd uiteindelijk naar Nederland gehaald, waar de vrijwilligers van de STAR de oude locomotief onder handen namen. ‘We hebben er in totaal zeven jaar aan gewerkt’, legt Lars Blaauw uit. ‘Het publiek kan de locomotief nu voor het eerst bewonderen. En uiteraard gaat hij nog aan het werk; straks bijvoorbeeld richting Veendam.’

Voor zowel de vele treinliefhebbers als de STAR vrijwilligers is het een feest om de oude locomotief in bedrijf te zien. Blaauw: ‘Dit is een geweldige mijlpaal, na 34 jaar stilstand en zeven jaar hard werken hem weer op de rails zien. Het is een groot compliment voor al het werk.’

Het nieuwe pronkstuk van de STAR: locomotief 52 8082

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-