Direct naar de inhoud.

Nieuws in makkelijkere taal op RTV1 met NOS Nieuws van de Week

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 20 sep 2022
  • tags:
Het NOS Nieuws van de Week is een journaal dat toegankelijk is voor iedereen F: NOS

RTV1 – Het NOS Nieuws van de Week is vanaf woensdag 21 september wekelijks te zien bij RTV1. Het NOS Nieuws van de Week is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg. Dit journaal is gemaakt om begrijpelijk te zijn voor iedereen, ook voor mensen die het doorgaans lastig vinden om het nieuws te volgen. Bijvoorbeeld mensen die moeite hebben met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal.

Toegankelijk nieuws

Het doel van het nieuwe journaal is om het nieuws toegankelijker te maken. ‘We vinden het belangrijk dat iedereen in Nederland het nieuws goed kan volgen. Oost-Groningen en Oost-Drenthe zijn taalarme gebieden en met de samenwerking met het NOS Nieuws van de Week proberen we ons steentje bij te dragen aan de regio’, aldus Rutger Breider, televisiecoƶrdinator bij RTV1.

In NOS Nieuws van de Week komen iedere week drie nieuwsonderwerpen aan bod. Sommige begrippen worden extra uitgelegd en er wordt rekening gehouden met woordkeuze, tempo en het gebruik van beeld.

Daarmee zijn er parallellen te leggen met het NOS Jeugdjournaal, weet NOS-eindredacteur Marga van Beusekom. ‘Maar bij Jeugdjournaal wordt altijd gekeken of er een link is met de belevingswereld van kinderen, terwijl Nieuws van de Week bedoeld is voor volwassenen’, benoemt ze een van de verschillen.

Regionale samenwerking

Hoofdredacteur van NOS Nieuws Giselle van Cann is blij dat de omroep de handen ineen heeft geslagen met RTV1. ‘We hebben gemerkt dat het Nieuws van de Week een behoefte vervult bij een groot aantal mensen. Het is van belang dat we de mensen waarvoor we dit maken zo goed mogelijk weten te bereiken, dus we zijn erg blij dat steeds meer lokale en regionale omroepen ervoor kiezen om de samenwerking aan te gaan.’

Het NOS Nieuws van de Week is vorig jaar in november begonnen, maar toen nog als experiment. Destijds was het journaal alleen via YouTube te zien, maar inmiddels zenden verschillende lokale en regionale omroepen het uit. Het journaal blijft ook wekelijks op YouTube verschijnen.

Het NOS Nieuws van de Week is vanaf 21 september elke woensdag vanaf 19.00 uur te zien op RTV1

Bekijk hieronder een uitleg over de uitzendingen van het NOS Nieuws van de Week:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-