Direct naar de inhoud.

Prinsjesdag: Wat zijn de gevolgen van de plannen van het kabinet?

  • door:
  • op:
De Koning kondigde in de troonrede onder andere het prijsplafond voor energie aan | ©ANP via RTV Noord/RTV1

REGIO – Het kabinet heeft vanmiddag tijdens Prinsjesdag haar plannen voor het komende jaar gepresenteerd, maar wat zijn nou precies de gevolgen daarvan?

Koopkracht

De koopkracht is al maanden aan het dalen, mede door de hoge energieprijs en de oorlog in Oekraïne. Om de koopkrachtdreun te verzachten presenteerde het kabinet vanmiddag een pakket waarbij het 17,2 miljard gaat investeren om de koopkracht te versterken. Daarnaast gaan de lonen met 10% omhoog. Daartoe behoort ook de AOW uitkering.

De huurtoeslag gaat structureel omhoog met een bedrag van 16,94 euro per maand. De zorgtoeslag wordt eenmalig verhoogd door het kabinet met 412 euro.

Ouders met kinderen kunnen rekenen op een hoger kindgebonden budget. Daarbij gaat het bedrag voor het derde kind omhoog en wordt dat gelijk aan het bedrag voor het tweede kind. Verder kunnen alleenstaande ouders ook nog op een extraatje rekenen, maar daar zijn nog geen exacte bedragen van bekend. Uitwonende studenten kunnen rekenen op 165 euro extra per maand.

Energie

De vraag die het meest speelt in het het land is wat er gaat gebeuren met de energierekening. Dat is in onze regio niet anders. Met een energieplafond probeert het kabinet daar een oplossing voor te vinden. Dat energieplafond gaat in vanaf 1 november. De korting die een gemiddeld huishouden door het plafond krijgt, schat het kabinet voorlopig op 2280 euro per jaar. Dat komt neer op ongeveer 190 euro per maand. In eerste instantie is dat plafond er tot eind 2023.

Het plan gaat uit van een gemiddeld energiegebruik. Dat is 1200 m³ gas en 2400 kWh elektriciteit per jaar. Kom je met je gebruik boven dat gemiddelde uit betaal je de hogere marktprijs. Het kabinet denkt aan een plafond van zo’n 1,50 euro voor een kuub gas en van 70 cent voor een kWh elektra. Als de ontwikkeling van de prijs meevalt, wordt het prijsplafond verlaagd, maar het zal voor gas niet beneden de 1,20 euro per kuub komen.

De energierekening wordt daarmee in twee delen gesplitst. Voor het deel tot de gemiddelde verbruiksgrens betaal je het vaste bedrag van het prijsplafond. Voor het deel boven het plafond betaal je de marktprijs die de energiemaatschappij heeft vastgesteld. De kosten hangen daarmee af van je gebruik. Door het prijsplafond vast te zetten op het gemiddelde gebruik hoopt het kabinet mensen te prikkelen om te verduurzamen en te besparen.

Klimaat en Stikstof

Eerder dit jaar maakte het kabinet al duidelijk dat het fors wil investeren in het klimaat. Het kabinet heeft daarvoor een klimaatfonds opgericht waar voor de komende 10 jaar 35 miljard euro beschikbaar is gesteld. Daarvoor wordt het komende jaar 200 miljoen euro in warmtenetten geïnvesteerd. Verder wordt er 180 miljoen uitgetrokken voor wind op zee en 145 miljoen voor waterstof.

Daarnaast wil het kabinet voor 2030 de stikstofuitstoot fors verminderen. Daarvoor stelt het onder andere een transitiefonds in. Daar wordt 24 miljard euro voor uitgetrokken tot aan 2035. Het kabinet wil daarmee dat agrariërs de benodigde transities zelf mede vorm gaan geven. De komende tijd wil het kabinet in gesprek met provincies en maatschappelijke partijen om de plannen verder uit te werken. In juli volgend jaar moeten de provincies hun regionale aanpak inleveren in Den Haag.

De verdere toekomst

Het kabinet ziet wel dat deze investeringen in de toekomst voor problemen kunnen gaan zorgen. ‘Op de langere termijn is het risico dat rekeningen worden doorgeschoven naar toekomstige generaties,’ zo zegt het kabinet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-