Direct naar de inhoud.

Basisschool De Weiert in Odoorn zamelt maand lang elektrische apparaten in: ‘Kinderen bewust maken van hoeveelheid afval die wij maken’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 26 sep 2022
  • tags:
De leerlingen van OBS de Weiert in Odoorn noteren wat ze inzamelen voor de E-waste race | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

ODOORN – Basisschool De Weiert in Odoorn doet deze maand mee met de E-waste race. Dat is een duurzaamheidcompetitie waarbij basisschoolleerlingen tot en met 6 oktober zo veel mogelijk elektrische apparaten inzamelen. Welke school er op 6 oktober bovenaan staat wint een schoolreisje naar Nemo in Amsterdam.

Elke ochtend beginnen de leerlingen van groep 8 van de basisschool met het invoeren van de punten van wat ze hebben verzameld. ‘Kabels zijn tien punten waard en monitoren en computers zijn de meeste punten waard,’ zo vertelt leerling Chris. Ook deze ochtend komt er weer van alles voorbij. Van oude spelcomputers tot een aantal printers en van oplaadkabels tot aan een waterkoker.

De Weiert is niet de enige school in Borger-Odoorn die meedoet aan de E-waste race. Ook OBS de Meander uit Borger, School 59 en OBS75 uit Nieuw Buinen en de Sint Joseph school in Zandberg doen mee.

Borger-Odoorn voert een gezamenlijke competitie met de basisscholen in Stadskanaal. Daar doen de Neuteboomschool uit Stadskanaal, de Lindeborgh in Musselkanaal en De Zandtange uit Mussel mee met de competitie. Wie van deze acht scholen de meeste punten scoort tot en met 6 oktober wint een schoolreisje naar NEMO in Amsterdam.

Hele dorp doet mee

De kinderen zijn heel Odoorn door geweest om mensen aan te sporen om hen te helpen. ‘Dinsdagmiddag waren er na schooltijd nog wat leerlingen rondom het schoolplein en toen kwam er een ouder echtpaar langs om wat in te leveren. Echt het hele dorp doet mee,’ zo vertelt juf Debbie Haverkotte.

Ze is zelf blij dat dit project er is. ‘Het maakt kinderen heel bewust van hoeveel afval wij als mensen produceren. Het is mooi dat wij zo ons steentje kunnen bijdragen.’ De E-waste race bestaat inmiddels 7 jaar en volgens de organisatie achter de competitie zijn er in die jaren maar liefst 2 miljoen apparaten ingezameld. Wat een besparing van 2,5 miljoen kilo aan CO2 uitstoot oplevert. Zelf helpt Haverkotte ook mee met inzamelen.  ‘Ik ga niet langs de deuren, maar vraag wel vrienden en familie of ze nog oude apparaten hebben die ik mee kan nemen voor mijn leerlingen. De auto staat nu vol met 7 oude printers.’

Gastles waarom recyclen belangrijks is

Voorafgaand aan de E-waste race hebben de leerlingen uitleg gehad over waarom het belangrijk is om producten in te leveren en te recyclen. ‘Uit de apparaten die wij inzamelen halen ze weer grondstoffen die ze opnieuw kunnen gebruiken. Zo helpen wij mee om de wereld een beetje duurzamer te maken,’ aldus een enthousiaste Julian. 

Een aantal leerlingen brengt een apparaat naar de grote container die achter de school staat | Foto: Jelmer Wijnstra/ RTV1

Ook is de leerlingen vertelt dat het belangrijk is dat ze de apparaten die ze inzamelen niet meer aan zetten. ‘Wij weten niet waarom mensen het inleveren. Het kan zijn dat de batterij niet meer goed is en dan in brand vliegt of bij het ergste geval ontploft,’ aldus Jowi.

Nog even door

Als alles om 9.15 uur weer is ingevoerd en naar de grote container op het grasveld naast de school is gebracht is het tijd om te kijken hoeveelste de school nu staat. ‘Yes we zijn van de vierde naar de derde plaats gegaan,’ zo roept Thijs. Dus zal er nog druk worden door verzameld om uiteindelijk op 6 oktober de eerste plek te pakken en dat felbegeerde schoolreisje naar Nemo te winnen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-