Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Musselkanaalsters en asielzoekers gebroederlijk naast elkaar tijdens Burendag: ‘Niemand wordt hier raar aangekeken’

Op het BAG-terrein in het dorp maken bewoners van het AZC Turkse gerechten | © Rutger Breider/RTV1

MUSSELKANAAL – Het was afgelopen zaterdag weer Burendag. In Musselkanaal is dit extra speciaal aangezien het georganiseerd wordt samen met het lokale asielzoekerscentrum.

Op het veldje aan de Geraniumstraat, ook wel het BAG-terrein genoemd, is het ondanks het herfstachtige weer een gezellige drukte. Het voormalig braakliggende terrein wordt volledig door dorpsbewoners leefbaar gehouden en is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een ontmoetingsplek, zo ook op Burendag.

Even verderop houdt het AZC een open dag en veel bewoners gaan de wijken in om samen met de Musselkanaalsters Burendag te vieren. ‘Van oudsher gaat dat eigenlijk al zo’, vertelt buurtbewoner en gemeenteraadslid Machteld Luijken. ‘De asielzoekers gingen in het verleden ook vaak wandelen met de ouderen van Drouwenerhof en waren betrokken bij het schoonmaken van tuinen en parken. Toen het AZC heropende is dit eigenlijk zo gebleven.’

‘Iedereen is hier aardig naar ons’

Aan de rand van het BAG terrein staat Ali uit Turkije samen met vrienden en familie Turkse hapjes te maken. Ali en zijn vrienden zijn tegen het bewind van de Turkse president Erdogan en waren daardoor gedwongen de stad Bursa te ontvluchten. ‘Het leven werd ons daar, als tegenstanders van Erdogan, onmogelijk gemaakt’, vertelt hij. Toen ze na een lange tijd aankwamen in Musselkanaal was het alsof ze in een warm bad stapten. ‘Iedereen is hier aardig en respectvol naar ons toe. Het is echt heel fijn om hier in Musselkanaal te zijn.’

‘Er is nu een heel goed contact in de buurt, we weten elkaar te vinden als dat nodig is.’

Machteld Luijken

Van toetjes wordt iedereen blij

De hapjes die Ali en zijn vrienden maken zijn echte Turkse specialiteiten. Zoals ‘Sarma’; dat zijn druivenbladeren gevuld met rijst ui en peterselie. Deze delicatessen zijn wel even wennen voor de Musselkanaalsters. Ali: ‘Met name de Cig Köfte  (rauw vleesgerecht red.) is voor veel mensen even slikken. Het is namelijk nogal pittig’. 

Bewoner van het AZC, Ali, maakt Turkse hapjes op Burendag | © Rutger Breider/RTV1

Maar gelukkig weet Ali precies wat zijn buurtgenoten over de streep trekt: ‘Dat is het toetje; Sekerpare, oftewel een Turks koekje. Deze zijn heel erg zoet, en gelukkig houden net als wij ook Nederlanders daar enorm van’, lacht hij. ‘Sommigen komen dan ook naar ons toe met de vraag hoe ze dit thuis kunnen maken. Daarvoor hebben we de recepten in het Nederlands uitgeprint.’

‘Niemand wordt hier raar aangekeken’

Nog geen tien kilometer verderop ligt Ter Apel, de plek die de laatste maanden bijna non-stop in het nieuws is over de problemen met het aanmeldcentrum voor de asielzoekers. Op deze Burendag in Musselkanaal is echter alles paais en vree; ‘Niemand wordt hier raar aangekeken’, beklemtoont Machteld Luijken. ‘Er is nu een heel goed contact in de buurt, we weten elkaar te vinden als dat nodig is. Mijn rode hart gaat hier echt harder van kloppen.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.