Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Northern Fires Festival blikt terug op zonnige editie: ‘Alles werkt mee’

Een van de vele ‘outdoor-chefs’ op het festival | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Flinke rookwolken stegen afgelopen zondag op boven Camping ’t Nije Hof in Stadskanaal. En niet vanwege brand maar door de vele barbecues, haardvuren en bakplaten die op het terrein uitgestald stonden. Na twee jaar kon namelijk het Northern Fires Festival weer doorgaan; een outdoor kook en drinkfestival waar iedere liefhebber zijn of haar hart aan kon ophalen.

Ondanks dat het een buitengebeuren is kon het festival twee jaar lang door corona niet doorgaan. Tijdens de vorige editie drie jaar geleden werkte het weer ook al niet mee; maar daar hebben ze dit jaar meer geluk bij. ‘Tegen alle verwachtingen in schijnt hier een heerlijk herfstzonnetje’, aldus mede-organisator Christian Boomker. ‘Dat is natuurlijk fantastisch, alles werkt mee. Vanmorgen kregen we tijdens de opbouw nog wel een klein buitje, maar dat zijn we wel gewend’, lacht hij. 

‘Buiten koken is hun passie’

Dat het gras daardoor drassig was geworden deerde de bezoekers niet. Ze kwamen per slot van rekening voor de vele etenskramen die zich op het campingterrein hadden gevestigd. Boomker: ‘We hebben hier allerlei soorten deelnemers. Van professionals tot de goede amateur. Eén ding hebben ze in ieder geval gemeen: het buiten koken is hun passie.’

Dit jaar besloot de organisatie, speciaal voor de bierliefhebbers iets aan het festival toe te voegen: ‘De Outdoor Experience; hier staan meerdere brouwerijen uit binnen en buitenland met hun bieren.’

Geen opsmuk

Er is op het festival een grote verscheidenheid aan etenswaren te vinden. Van grote stukken vlees die aan het spit draaien, tot de vegan varianten. Eén van de deelnemers is Outdoor Chef Everard Schuringa. Hij heeft net een grote kalfs rib aan het spit hangen: ‘Deze grillen we boven een vuur in de buitenlucht’, legt hij uit. ‘Na het grillen snijden we deze in kleine stukken, en dat kunnen mensen dan proeven.’ Wat ze er verder na het grillen mee doen? ‘Alleen wat zout en peper. Dit vlees heeft een hele eigen smaak en heeft daarom verder geen opsmuk nodig.’

Deze bezoeker had in ieder geval een geslaagde dag | © Hielke Bosch/RTV1

Spork

Wie goed wil proeven is natuurlijk ook borden en bestek nodig. Maar de organisatie zag het niet zitten om iedereen met een compleet servies op pad te sturen. ‘Daarom hebben we kunststof bakjes en een spork’, vertelt Boomker. ‘Dat is een combinatie van lepel, vork en mes.’

Het succesvolle verloop van deze editie smaakt voor organisatie en deelnemers naar meer: ‘Volgend jaar gaan we voor editie nummer vijf.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.