Direct naar de inhoud.

Omgebrachte Nathalie uit Muntendam leefde laatste maanden in een ‘oorlogszone’

  • door:
  • op:
Rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen F: ANP via RTV Noord

GRONINGEN/MUNTENDAM – ‘Ik begrijp niet dat je van mij houdt. Dan is het toch vreemd dat je mij mishandelt?’, appte kapster Nathalie uit Muntendam kort voor haar dood aan haar echtgenoot Sander P. (56). De man staat dinsdag voor de rechter wegens moord of doodslag op zijn vrouw. P. bekende tegenover de rechters dat hij begin november zijn vrouw wurgde.

Beide leerden elkaar kennen via een datingsite en trouwden in 2017, ondanks een mishandeling in 2016 waarbij de politie werd gebeld. P. had Nathalie bij de keel gegrepen. Toch trok Nathalie bij P. in, in zijn woning in Hoogezand. Het stel verhuisde kort daarna naar Muntendam. P. timmerde voor haar een kapsalon in de woning.

Scheiding aangevraagd

Sinds 2020 kreeg de politie opnieuw meldingen binnen van huiselijk geweld op het adres van het echtpaar. Dit werd ook aangekaart bij het meldpunt Thuis Veilig, aangezien de dochters van Nathalie toen nog bij haar woonden. In maart 2021 kreeg Nathalie de diagnose Multiple Sclerose (MS). Ze zou daardoor op den duur in een rolstoel belanden. Nathalie voelde zich niet door P. gesteund en vroeg in oktober een scheiding aan.

‘Ze was alles voor mij’

P. kon het niet verkroppen dat Nathalie bij hem weg wilde. Hij smeekte haar te blijven. ‘Ze was alles voor mij’, zei de man tegen de rechtbank. P. vermoedde dat Nathalie een vriend had. Hij controleerde haar telefoon en de kilometers die zij had gereden. Nathalie voelde zich niet meer veilig in eigen huis en zette een slotje op haar slaapkamerdeur. Het stel sliep al enige tijd apart. Ook P. deed een slotje op zijn deur. ‘Als zij dat doet, doe ik het ook’, zei hij over deze actie.

‘Een oorlogszone’

De sfeer tussen beiden werd buitengewoon gespannen door het controlerend gedrag van P. ‘Een oorlogszone, waar iedereen zijn eigen terrein beveiligde’, schetste de rechter deze situatie. Nathalie kwam erachter dat P. een buitenechtelijke affaire had met een vrouw die hij via sociale media had leren kennen. P. ontkent deze affaire. De betreffende vrouw vertelde echter bij de politie dat er wel een relatie was. ‘Een maand of drie, het stelde niet veel voor’, zei ze tegen de agenten.

Naar de politie

Nathalie nam in die periode contact op met de ex-vrouw van P. De vrouwen spraken met elkaar af. De ex schrok van Nathalies verschijning: ze was mager geworden.

De ex-vrouw vertelde dat ze een punt achter haar huwelijk met P. had gezet, omdat ze door hem bij haar keel was gegrepen. Een paar weken voor haar dood stapte Nathalie naar de politie, waar ze vertelde over alle mishandelingen. Een week later stapte ze opnieuw naar de politie. Ze krijgt advies om de woning te verlaten. Dat wilde ze niet, vanwege haar kapsalon aan huis.

Tape

In de vroege ochtend van 7 november gaat het goed mis. Volgens P. kwam hij in de keuken, waar Nathalie de hond verschoonde. Het dier was de hele nacht ziek geweest. P. kreeg het verwijt dat hij daar niets van had vernomen. ‘Ze bespuugde mij en stak haar middelvinger op. Toen knapte iets in mij’, zei de man. Hij omklemde met zijn beide handen haar hals. Beide vielen op de grond. P. zag haar gezicht. ‘Ik dacht: nu is het mis.’ Hij wikkelde tape om haar hoofd, omdat hij haar gezicht niet meer kon aanzien.

‘U drong uzelf aan haar op’

Hij ging naast haar liggen, vertelde P. tegen de rechtbank. Hij knuffelde haar en verrichtte seksuele handelingen bij haar. ‘U drong uzelf aan haar op, ook toen ze dood was’, concludeerde de rechter. P. maakte nog een foto van Nathalie en belde de ambulance niet, maar vertrok naar zijn zus. Hij liet zijn zus de foto van Nathalie zien, die daarop de politie belde. P. wist toen nog niet dat Nathalie van de verwurging een opname op haar telefoon had.

Audiofragment

Het audiofragment is volgens de rechter akelig. Hierop is te horen dat Nathalie P. uitscheldt. P. lacht waarop Nathalie nog bozer wordt. P. lijkt erg kalm op dit fragment. Uit het niets is ijselijk gegil te horen en geluiden van schoppen en slaan. P. kan zich hiervan niets herinneren, verklaarde hij tegen de rechter.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-