Direct naar de inhoud.

Muzikale oldtimers in centrum Veendam

  • door:
  • op:
De Zwarte Dorus F: Groninger Archieven

VEENDAM – Op 15 oktober zullen De Ouwe Rika uit Assen, de Veendammer Ruth van familie Harms, De Twee Draken uit Ruinerwold, De Hofbauer uit Kropswolde, De Wellershaus uit Buinen, Zwarte Dorus uit Veendam en een klein orgel van 11 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags hun klanken laten horen op diverse plaatsen in het centrum van Veendam.

Bert Kraan, organisator van het evenement is trots dat het weer kan in Veendam. ‘Collega’s uit het Noorden komen met veel plezier naar de Parkstad en hebben spontaan besloten om giften en donaties te doen aan het KIKA kinderkanker fonds. We zijn er trots op om op 15 oktober deze muzikale old-timers in onze plaats te kunnen presenteren.’

Over Zwarte Dorus

In 1964 kreeg de  Vereniging voor Volksvermaken in Veendam door middel van een verloting een bedrag ter beschikking dat besteed kon worden aan een culturele of folklorehistorische activiteit. Het bestuur wilde iets doen wat iedereen aansprak. Voor fl. 5000,= kocht men een draaiorgel genaamd Zwarte Dorus inclusief muziek.

De naam Zwarte Dorus stamt van een vorige eigernaar, Dorus van Es, de man had een zwarte baard en snor vandaar dat dit orgel deze naam kreeg. Zwarte Dorus is dus al 56 jaar in Veendam, jaren die met ups en downs zijn verlopen.

In 2022 is de Stichting Zwarte Dorus financieel gezond, het orgel heeft een eigen onderkomen, het enige wat mankeert is aanwas bij de vrijwilligers. Jubilea, evenementen bij scholen en instellingen, Sinterklaas  intochten, Zwarte Dorus is erbij. Voel je er dus voor om vrijwillige orgelman te worden meld je aan.

Tijdens het 350 jarig bestaan van Veendam organiseerde de stichting Zwarte Dorus een draaiorgelfestival in de Parkstad. Van heinde en ver kwamen draaiorgels hun melodieuze klanken laten horen in het centrum. Gezien de waardering van het publiek is dit in 2013 herhaald en nu jaren later heeft het bestuur besloten om Veendam in oktober 2022 weer te laten genieten van oer-Hollandse orgelklanken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal