Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn wil inwoners en verenigingen niet in kou laten staan: ‘Twee opgaven ontmoeten elkaar’

  • door:
  • op:
Het gemeentehuis van Borger-Odoorn in Exloo | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

BORGER-ODOORN- De gemeente Borger-Odoorn zet hoog in op het gebied van energiearmoede en verduurzaming. Zo wil de gemeente het aantal energiecoaches uitbreiden van 1 naar 8 en moet er een klusteam opgericht worden om mensen te helpen bij verduurzaming. Dat is te lezen in een memo die naar de gemeenteraad is gestuurd.

De impact van de inflatie en de stijgende energieprijzen is ongekend hoog als gevolg van een pandemie, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne, zo schrijft de gemeente. Uit de laatst beschikbare cijfers uit oktober 2021 blijkt dat maar liefst 1945 huishoudens in Borger-Odoorn te maken heeft met energiearmoede. Dat gaat om bijna 17 procent. De gemeente gaat er vanuit dat dit aantal door de stijgende prijzen alleen maar is toegenomen en vind het daardoor lastig in te schatten hoe groot de problematiek is voor de komende winter.

Inzet op betere communicatie

De gemeente schrijft dat er bespaart moet worden op energie om verdere energiearmoede te voorkomen. ‘Twee opgaven ontmoeten elkaar; verduurzaming en armoedebestrijding.’ De gemeente wil snel actie ondernemen en zet daarvoor in op betere communicatie. ‘We werken aan een communicatieplan om onze inwoners, maar ook het MKB en de verenigingen beter te informeren waar ze terecht kunnen voor landelijke, provinciale of gemeentelijke  initiatieven op het vlak van energiearmoede,’ zo vertelde wethouder Bernard Jansen (Leefbaar Borger-Odoorn) vorige week tijdens de presentatie van de begroting van volgend jaar.

Daarnaast moeten het aantal energiecoaches uitgebreid worden van 1 naar 8. ‘We willen de energiecoaches pro-actief inzetten in wijken en dorpen waar veel huizen met lage energie scores  staan.’ De gemeente richt ook een klusteam op. Zij moeten zorgen voor de installatie van kleine energiebesparende maatregelen bij mensen thuis zoals tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie. De gemeente betaald de kosten daarvan. Voor de uitvoering gaat de gemeente kijken naar samenwerkingsmogelijkheden met de bestaande partners zoals bijvoorbeeld de sociale teams.

7 ton tot 1 miljoen euro extra nodig

De gemeente financiert een gedeelte van de plannen met een specifieke uitkering van het Rijk voor de bestrijding van energiearmoede. Doordat de gemeente meer wil doen voor haar inwoners, het MKB en de verenigingen zoekt het extra dekking. Daarvoor komt het richting de bespreking van de bestuursrapportage dit najaar en komend voorjaar met een voorstel richting de gemeenteraad. De gemeente gaat na een eerste berekening uit dat er een extra bedrag van 700.000 euro tot 1 miljoen nodig is.

Lange termijn

Naast de maatregelen die de gemeente treft op de korte termijn wil het ook op de lange termijn inwoners bij de hand nemen. Wat betreft de verduurzaming wil het met alle wijken in gesprek over een wijk uitvoeringsplan. Ook springt de gemeente in op de regeling van het Nationaal Isolatie Programma dat het Rijk vanaf 2023 gaat inzetten en wil het met de woningcorporaties in gesprek om afspraken te maken over de verduurzaming van het woningbestand. Op het gebied van schulden en armoede wil de gemeente met Stichting Sociale Teams, Andes en de woningcorporaties een nieuw schuldenconvenant afsluiten. Ook wordt er door de beëindiging van de Gemeentelijke Krediet Bank in 2024 gekeken naar een herinrichting van de schuldhulpverlening.

De plannen worden komende donderdag met de gemeenteraad besproken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal