Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Muziektheater de Kanaalstreek brengt musical Ciske de Rat: ‘Amateurvoorstelling met allure’

De muziekvereniging tijdens een van de repetities | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Er komen deze weken veel Amsterdamse klanken uit de Stoperette in Stadskanaal; thuisbasis van Muziektheater De Kanaalstreek. Ze zijn namelijk druk bezig met de repetities voor de musical ‘Ciske de Rat’. Begin november zullen ze deze voorstelling een aantal keren op de planken brengen in Theater Geert Teis. 

De musical moest een aantal keren uitgesteld worden, maar nu mogen ze dan eindelijk. ‘Nu is het bijna zover’, aldus de dolenthousiaste regisseur Ernst Paul Faber. ‘We zitten nu een week of vier voor de uitvoering dus komt er ook meer druk op te staan. En dat is alleen maar goed; want daar gaat iedereen nog beter van presteren.’

Het is geen kleine club die meewerkt aan de voorstelling; in totaal dragen ruim zestig mensen hun steentje bij. Acteurs, regisseurs, schrijvers, kostuumontwerpers en nog veel meer. Faber: ‘Die groep komt uit de wijde omgeving. Van Schoonloo tot Nieuw-Dordrecht.’

Een andere rol door corona

In de musical volgen we het turbulente leven van het ‘straatschoffie’ Ciske de Rat. Hij groeit in de voorstelling van een klein jongetje met een nare jeugd uit tot een soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Tussen de acteurs vinden we dus een kleine en een grote Ciske. De volwassen Ciske wordt gespeeld door Joey Heidekamp en de kleine door Julian Miltenburg. Die laatste zou die rol in het begin overigens helemaal niet spelen. Maar omdat er door corona een nieuwe auditie ronde kwam veranderde dat. ‘Ik heb twee jaar geleden voor het eerst auditie gedaan’, vertelt Julian. ‘Toen werd ik gekozen voor de rol van Dorus (vriendje van Ciske red.). Maar door corona ging het toen niet door. Daarna heb ik nog eens auditie gedaan en toen werd ik ineens Ciske.’

‘Geen vergelijking met Danny de Munk’

Het verhaal van Ciske de Rat is een van de bekendste van Nederland. Dat maakt het niet altijd even makkelijk aangezien velen bij het karakter denken aan acteur en zanger Danny de Munk, die de rol van Ciske in de originele film uit 1984 en de moderne musical speelde. ‘Je kunt mij al niet vergelijken met Danny de Munk’, aldus Joey Heidekamp, die het volwassen karakter speelt. ‘Dus ik probeer een hele eigen versie van de rol te maken. Zo lijken de kleine en grote Ciske iets meer op elkaar dan in de originele musical.’

Heidekamp heeft de film en musical echter wel goed bekeken om zich voor te bereiden. ‘Daarna is het een kwestie van je script bestuderen, goed leren en dan het je eigen maken. Dat gedeelte laten we in de repetities ook veel naar voren komen.’

Favoriete scene

Zeker voor de jonge Julian is het niet niks om straks voor een grote zaal te staan. Ook hij bereidt zich goed voor en heeft veel lol in de repetities, zeker tijdens zijn favoriete scene. En die is opvallend te noemen: ‘De scene waarin ik mijn moeder vermoord’, zegt hij volmondig. ‘Niet echt natuurlijk’, voegt hij lachend toe ‘Maar in het verhaal vermoord Ciske zijn moeder.’

Op 12 en 13 november is het zover; dan mag het Muziektheater de musical op de planken brengen. ‘Het wordt een echt mooie amateurvoorstelling’, aldus regisseur Faber. ‘Maar met een behoorlijke allure, dat durf ik nu toch echt wel te zeggen.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.