Direct naar de inhoud.

Twaalf jaar cel voor ombrengen kapster Nathalie uit Muntendam

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 18 okt 2022
  • tags:
Rechtbank Noord-Nederland in de stad Groningen F: ANP via RTV Noord

GRONINGEN/MUNTENDAM – De 56-jarige Sander P. uit Muntendam moet voor doodslag op zijn partner Nathalie een celstraf van twaalf jaar uitzitten. De uitspraak is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Ook legde de rechter hem een contactverbod voor vijf jaar op, met de moeder en dochters van het slachtoffer. De rechtbank spreekt van ‘onherstelbaar leed’ dat door P. is aangericht.

Gewurgd door P.

Nathalie werd bijna een jaar geleden door P. gewurgd en hij omwikkelde haar gezicht met tape. Haar lichaam vertoonde meerdere verwondingen en er was hoofdletsel. P. bekende dat hij zijn vrouw had gewurgd en met tape het gezicht had dichtgeplakt. Hij ontkende dat hij haar had geschopt en gestompt.

Ruzie opgenomen met de telefoon

De rechter vindt bewezen dat P. zijn vrouw ook mishandelde. De laatste minuten van het leven van Nathalie waren opgenomen. Het audiofragment stond op de telefoon van het slachtoffer. Hierop was te horen dat ze werd geschopt en geslagen. P. was de enige die op dat moment bij haar was. Uit het onderzoek blijkt dat Nathalie toen zeer waarschijnlijk al was overleden en dus was deze mishandeling, volgens de rechter, geen onderdeel van de doodsoorzaak.

Geen moord, wel doodslag

De rechter is het met het OM eens dat hier sprake was van doodslag. De man handelde in een ‘ogenblikkelijke gemoedsopwelling’, dat betekent dat hij geen tijd had om na te denken over de gevolgen van zijn daad. ‘Uit het dossier valt niet te halen dat hij de dood van zijn partner had gepland’, zei de rechter.

Grimmige sfeer door huwelijksproblemen

Het paar had huwelijksproblemen. Nathalie wilde scheiden, P. wilde dat niet. De sfeer tussen beiden was al geruime tijd grimmig. Nathalie nam in het geheim de ruzies op, zo ook de laatste ruzie op 7 november vorig jaar.

De opnamen werden niet afgespeeld tijdens de rechtszitting van twee weken geleden. Het is te heftig en te afschuwelijk, ook richting de nabestaanden zei de rechter hierover. P. is psychisch onderzocht, maar er zijn geen stoornissen vastgesteld. De deskundigen gaan uit van volledige toerekenbaarheid. De rechter schaart zich achter deze conclusie.

Kans op herhaling?

Ex-partners van P. zeiden bij de politie dat zij hem hebben ervaren als een egocentrische en narcistische man. P. zou ook richting hen gewelddadig zijn geweest. De deskundigen vermelden dat er kans is op herhaling in nieuwe relaties. Toch ziet de rechter geen reden om een maatregel voor een behandeltraject op te leggen.

‘De rechtbank gaat ervan uit dat de man in de laatste deel van zijn celstraf, onder begeleiding van de reclassering daarin wordt begeleid, voordat hij terugkeert in de samenleving’. De nabestaanden en familieleden luisterden op de publieke tribune vrijwel zonder zichtbare emoties naar het oordeel van de rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-