Direct naar de inhoud.

Veendam houdt geld over, maar moet voorzichtig zijn

  • door:
  • op:
Wethouder Henk-Jan Schmaal | Foto: Peter Panneman

VEENDAM – Het huishoudboekje van de gemeente Veendam voor volgend jaar laat een overschot van 0,6 miljoen euro zien. Toch moet het gemeentebestuur op z’n hoede zijn. Het meerjarenperspectief mondt uit in een tekort van 2,2 miljoen euro in 2026. Door spaarzaam te zijn ziet de gemeente mogelijkheden dit tekort te dekken.

Wethouder Henk Jan Schmaal: “Potentiële bezuinigingsmaatregelen bieden op dit moment voldoende ruimte om deze tekorten te dekken, waardoor er op dit moment niet extra bezuinigd hoeft te worden. Wij kijken kritisch naar de mogelijkheden om door middel van innovatie tekorten terug te dringen.”

“Momenteel spelen er enkele grote onderwerpen binnen de gemeente die financiële consequenties met zich mee brengen waarvan de impact nog niet volledig in beeld is. Ook hebben we te maken met onzekerheid over de koers van het Rijk, de financiering van onze taken en de inflatie. Dit kan een behoorlijke impact hebben op onze financiële positie.” Het gaat bijvoorbeeld om de bekostiging van zorg en ondersteuning (Sociaal Domein) en de herverdeling van het gemeentefonds.

Schmaal: “Ondanks de onzekerheden blijft het college zich inzetten om de inhoudelijke ambities uit het coalitieakkoord 2022-2026 uit te voeren en de dienstverlening aan onze inwoners op peil te houden. Wij blijven werken aan een toekomstbestendig Veendam.”

De programmabegroting 2023, inclusief het meerjarenperspectief tot en met 2026, en de Najaarsrapportage 2022 worden op maandag 7 november 2022 besproken in de gemeenteraad.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal