Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Borger-Odoorn wil ‘Witte Anjer’ perkje om veteranen te eren

Het Witte Anjer-perkje in Hoogeveen. | Foto: RTV Drenthe

BORGER – Borger-Odoorn wil een veteranenplantsoen openen in Borger. In steeds meer plaatsen in het land komt er zo’n ‘witte anjer’ perkje om het hele jaar door oorlogsveteranen te eren. De witte anjer is het symbool van de oorlogsveteranen in Nederland. Ook Prins Bernard droeg altijd een witte anjer.

De gemeente kiest voor het perkje na een verzoek van Veteranen Organisatie Zuidoost Drenthe. ‘Wij vinden het belangrijk om onze erkenning en waardering uit te spreken voor onze veteranen,’ zo vertelt wethouder Jeroen Hartsuiker (VVD). ‘We hebben gehoor aan het verzoek gegeven door te kijken of dit in Borger kan worden aangelegd.’

Waar het perkje in Borger precies wordt aangelegd is nog niet duidelijk. ‘Daarover gaan we nog in gesprek met Dorpsbelangen.’ Of ook de Veteranen Organisatie bij die gesprekken aansluit is niet bekend. ‘Maar ik kan mij wel voorstellen dat zij een locatie op het oog hebben.’ Ook de afmetingen voor het perkje zijn nog niet bekend. De kosten voor de aanleg bedragen ongeveer 5000 euro.

Burgemeester Jan Seton ziet het als een mooie kans om het hele jaar door veteranen te eren. ‘Normaal worden zij alleen geëerd tijdens bijvoorbeeld Veteranendag. Natuurlijk zal er jaarlijks een herdenking aan gekoppeld gaan worden,’ aldus de burgervader.

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

2 Reacties op “Borger-Odoorn wil ‘Witte Anjer’ perkje om veteranen te eren

 1. Natuurlijk willen wij (VOZOD) betrokken worden bij de plaats waar het komt. Sterker nog, we hebben goed contact met de gemeente en onze voorkeur al uitgesproken.

  Leo Haeren
  Voorzitter (VOZOD)

 2. De Witte Anjer als symbool van Eer, Waardering en Respect komt voort uit de geschiedenis van de tweede wereldoorlog:

  Anjerdag
  Anjerdag op 29 juni 1940, bij paleis Noordeinde, Den Haag. Als daad van verzet leggen burgers bloemen bij het standbeeld van Willem de Zwijger.

  Anjerdag is de aanduiding voor 29 juni 1940, de eerste verjaardag van een lid van het koninklijk huis na de inval van de Duitse troepen in Nederland op 10 mei van dat jaar. De jarige was prins Bernhard. Door op deze dag een anjer in het knoopsgat te dragen – het handelsmerk van de prins – lieten Nederlanders openlijk hun onvrede blijken over de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. In een aantal steden vonden georganiseerde bijeenkomsten plaats, zoals in Den Haag, waar op paleis Noordeinde het felicitatieregister kon worden getekend.

  Reactie van de bezetter
  De grootschaligheid van het vertoon van burgerlijke ongehoorzaamheid, in tientallen gevallen ondersteund door lokale overheden, kwam voor de bezetter onverwacht en was aanleiding tot het nemen van strafmaatregelen. Zo werd….

  Kijk maar eens verder in de betere geschiedenisboeken.
  Anjerdag werd na de oorlog ook nog gevierd….

  Met vriendelijke groet
  Peter Reijn
  Mede-initiatiefnemer van de Witte Anjer als symbool van Eer, Waardering en Respect voor Veteranen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.