Direct naar de inhoud.

De rode beuk en oude eik niet mooiste boom van Nederland

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 19 okt 2022
  • tags:
De rode beuk in Veendam en de oude eik in Odoorn hebben niet gewonnen. F: Rob Visser Photography

VEENDAM/ODOORN – De mooiste boom van het jaar kon in Veendam of in Odoorn staan. De rode beuk in Borgerswold en de oude eik in Odoorn waren genomineerd voor de boom van het jaar verkiezing. De winnaar van deze verkiezing is de Markiezeneik in Bunnik (Utrecht) met een recordaantal stemmen. De boom in Odoorn is vijfde geworden en de boom in Veendam is op de negende plek geëindigd.

De winnende boom, de Markiezeneik, is ruim 200 jaar oud en staat symbool voor de ongeveer 800 bomen op landgoed Amelisweerd die met kap worden bedreigd. Rijkswaterstaat, eigenaar van het bos, wil de bomen kappen om een verbreding van de A27 mogelijk te maken. Tegen de kap bestaat al jaren veel verzet, onder meer van verschillende gemeenten in de omgeving en de Provincie Utrecht. 

Markiezeneik van Amelisweerd Boom van het Jaar 2022 F: Rob Visser Photography

De rode beuk

De rode beuk staat in natuurgebied Borgerswold en is gepland negen jaar na de zandafgraving in 1971. ‘Het is geen oude, grote of monumentale boom, maar een gewone beuk. De beuk heeft zijn originele groeivorm nog, zoals een boom hoort te zijn. De boom krijgt alle ruimte van de gemeente Veendam om te groeien’, aldus de jury in het gemaakte rapport.

De indrukwekkende eik

‘Een boom die respect afdwingt’ stond in het rapport van de jury. Op het terrein van zorgcentrum ‘De Paasbergen’ staat de indrukwekkende oude eik. ‘Vroeger werden hier tijdens de paasdagen oude volksspelletjes gespeeld en een traditioneel paasvuur ontstoken. Het voormalige armenhuis veranderde in een werkhuis en daarna in een verzorgingstehuis. Maar de prachtige Paasbergeneik bleef altijd zichzelf!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-