Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Keramisch Museum Goedewaagen krijgt unieke schenking

Een van de stukken is deze beker met daarop de Domtoren in Utrecht. | Foto: Keramisch Museum Goedewaagen

NIEUW-BUINEN – Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen heeft een voor Nederland unieke verzameling van handgeschilderde afbeeldingen van Nederlandse monumenten op Gouds plateel gekregen. De schenking komt uit de nalatenschap van de Amsterdamse keramiekverzamelaar Loek Borensztajn.

De vaasjes, cactuspotjes, bekers, bordjes, klompjes en pijpenrekjes waren prijzige souvenirs die mee werden genomen tijdens vakanties. Ze geven een beeld de Nederlandse vakantiereizen in de periode tussen voornamelijk 1930 en 1937.

De schilderingen werden gemaakt tijdens de crisistijd. Volgens het museum is de kwaliteit hoog, vaak in de stijl van olieverfschilderijen. De meeste objecten werden geschilderd bij de Plateelbakkerij Ivora uit de Goudse Kuiperstraat. Artistiek bedrijfsleider J. C. Guérain, als tiener opgeleid tot plateelschilder bij de Porceleyne Fles in zijn geboorteplaats Delft, bracht een groot aantal topstukken op zijn naam.

Van 7 januari tot 30 juni volgend jaar wordt de schenking geëxposeerd.

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.