Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Raadzaal Exloo kreeg bescheiden omvang in 2002 wegens uitzicht buurvrouw

Het gemeentehuis van Borger-Odoorn in Exloo. Foto: Steven Stegen/RTV Drenthe

EXLOO – De raadzaal van het gemeentehuis aan de Hoofdstraat in Exloo is in 2002 bewust klein gebouwd, zodat een buurvrouw haar uitzicht kon behouden. Maar precies twintig jaar later wordt diezelfde raadzaal te krap bevonden en heeft de gemeente Borger-Odoorn plannen om een nieuwe zaal te bouwen, dichter bij de weg.

“De buurvrouw heeft destijds aangegeven dat zij vanuit haar huis het zicht richting Exloo zou verliezen, als er vooraan gebouwd zou worden”, herinnert Jacob Bruintjes zich. Bruintjes begon in 1988 als raadslid en was vervolgens ruim zestien jaar wethouder namens de PvdA. “In goed overleg is er gekozen voor deze plannen.”

Vanuit keukenraam uitzicht op achterkant hoofden

Roely Polling is de buurvrouw over wie het gaat, sinds 1968 woont ze naast het gemeentehuis. Ze werkte destijds als ambtenaar van de burgerlijke stand op het gemeentehuis. “Ik fietste elke dag vanuit 2e Exloërmond naar Exloo en fietste dan voorbij deze boerderij, waar weleens een jongen aan het werk was. Die zag er leuk uit en ik heb toen gekeken in de kaartenbak wie dat was”, verklapt ze. En van het één kwam uiteindelijk het ander.

Toen in 2002 de uitbreiding van het huidige gemeentehuis ter sprake kwam, werd overlegd met de buren. “Er kwam toen een wethouder langs, die hier aan tafel heeft gezeten. En zo hebben we besproken dat we het uitzicht aan de voorzijde konden behouden. En nu kijk ik soms vanuit het keukenraam tegen de achterkant van de hoofdjes aan”, lacht ze. “Maar de raadzaal schijnt nu te krap te zijn, en er is weinig ruimte voor publiek. Maar ja, hoeveel mensen komen er nou?”

De huidige situatie in Exloo. | Foto: Janet Oortwijn/RTV Drenthe

Volgens Bruintjes was het in 2002 nog niet te krap in de raadzaal. “Toen hadden we een monistisch stelsel en waren wethouders nog lid van de gemeenteraad.” Toen in maart 2002 de wet dualisering gemeentebestuur werd ingevoerd, betekende het dat wethouders geen onderdeel meer uit zouden maken van de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders heeft sindsdien bestuurlijke en uitvoerende taken. De gemeenteraad is kaderstellend en controlerend.

“Ja, dat gemeentehuis was net af toen die wet is ingevoerd. Toen moesten er ineens vier stoelen bij voor het college. Het werd toen wel krap, want de raadzaal is niet zo groot met die langwerpige ellips-vorm.”

Het gebouw is in 2002 als een soort schil om het bestaande gebouw, van de voormalige gemeente Odoorn, heen gebouwd. “Veel mensen denken dat het gebouw in Exloo een nieuw gebouw is, maar dat is niet zo. Er is destijds een onderzoek geweest: gaan we uitbreiden in Borger, uitbreiden in Exloo, of een nieuw gemeentehuis bouwen? Vanuit kostenoverwegingen is ervan afgezien om een nieuw gemeentehuis te bouwen. En Exloo had de meeste ruimte, dus is ervoor gekozen om destijds het gemeentehuis te verbouwen en uit te breiden.”

‘Duurzaamheid was destijds niet het allergrootste item’

Nu staat het gemeentehuis aan de vooravond van een nieuwe metamorfose. Het college vraagt de gemeenteraad om hier miljoenen euro’s voor vrij te maken. Daarnaast moet het gebouw verduurzaamd worden. Ook zijn de werkplekken sterk verouderd. “Ik kan me de opmerkingen wel voorstellen, maar we zijn nu twintig jaar verder”, zegt Bruintjes. “De tijd tikt ook door. De inzichten veranderen en duurzaamheid was niet het allergrootste ding in die tijd.”

Buurvrouw Polling heeft daar geen problemen mee. Haar man overleed in 2016 en sindsdien woont sindsdien alleen in de grote boerderij. “Nee, ik ga daar geen punt van maken. Ze kunnen pas over een paar jaar beginnen. Wie weet woon ik hier dan al niet meer. En de raadzaal komt nu ook voor de ingang van het gemeentehuis. Een stuk verderop, zo heb ik begrepen, dus mijn uitzicht blijft wel. Ze hebben me wel gelijk in het begin gevraagd wat ik van de plannen vond. Dat is heel netjes van ze.”

Dit is een artikel van Janet Oortwijn en RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.