Direct naar de inhoud.

Oranjefan Fienus sloeg Qatarees WK-aanbod af: ‘Vertrouwde het niet’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 31 okt 2022
  • tags:

ODOORN – Hij is een van de meest bekende fans van het Nederlands Elftal: Fienus Baas uit Odoorn, die bekendheid verwierf door zijn karakteristieke grote bril. Over een kleine maand zit hij in Qatar, waar hij Oranje aanmoedigt tijdens het WK. In tegenstelling tot vijftig Nederlandse fans, betaalt Baas wél zelf de hele trip.

Fienus ‘Brilleman’ Baas in het midden. Foto: Fienus Baas, De Brilleman.

Gisteren werd duidelijk dat er vijftig Oranjefans op kosten van gastland Qatar naar het WK afreizen. In ruil voor positieve aandacht op sociale media, betaalt het golfstaatje de gehele trip. Daarnaast moeten deze fans ook negatieve berichten van andere supporters rapporteren aan de WK-organisatie. Baas heeft dat aanbod ook gekregen, erkent hij. Maar hij is er niet op ingegaan.

Wel benaderd, niet toegehapt

Fienus, ook wel bekend als ‘Brilleman’, reist het Nederlands Elftal al sinds jaar en dag achterna. Voor hem was het dan ook geen vraag of hij naar Qatar zou afreizen. “Ik reis altijd met een klein groepje”, legt hij uit. “Wij waren al vroeg bezig om de reis voor elkaar te krijgen. We zijn erg druk geweest met het vinden van wedstrijdkaarten en ons onderkomen. En toen kwam opeens dit aanbod.”

Het aanbod in kwestie – om geheel op de kosten van Qatar naar het WK te gaan – kreeg hij in Amsterdam. Dat gebeurde onder het genot van een biertje tijdens een muziekmiddag in een café, voorafgaand aan een wedstrijd van het Nederlands Elftal. Dat was voor Baas een gekke gewaarwording, zo vond hij achteraf.

Het aanbod kreeg hij van een andere Oranjefan, die hem aansprak. “Het was een beetje mond-tot-mond-reclame”, vertelt hij over de situatie in de Amsterdamse kroeg. Maar hij had geen goed gevoel over het aanbod.

“Ik vond het allemaal wat te kort dag. Het aanbod kwam op een vrijdag en die maandag erop moest ik al beslissen wat ik zou doen. Dat kwam vreemd over, eigenlijk te mooi om waar te zijn. Ik vertrouwde het niet.” Met het vaste clubje Oranjefans waar Fienus deel van uitmaakt, spraken ze af om niet op het aanbod in te gaan.

Controverse

Toen hij, nadat Nederland zich vorig jaar in november plaatste voor het WK, aangaf dat hij sowieso naar Qatar zou gaan, kreeg hij al veel opmerkingen over de situatie in het organiserende land. “Ik wil daar wél de vrijheid en geen verplichtingen. Eigenlijk ben ik blij dat er nu commotie over is en dat ik achteraf niet op het aanbod ben ingegaan.”

Toch zegt hij ook dat er heel veel Nederlandse fans niet naar Qatar afreizen, simpelweg omdat de trip te duur is. “Voor hen is dit natuurlijk wel een hele interessante optie”, besluit hij.

Dit is een artikel van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-