Direct naar de inhoud.

Musselkanaalster supermarktruzie voor Raad van State

  • door:
  • op:
Een van de winkels van supermarktketen Lidl F: Lidl

MUSSELKANAAL – De Raad van State moet gaan beslissen of de gemeente Stadskanaal een geldschuldig is aan de Coop. De gemeente gaf supermarktketen Lidl in 2019 een vergunning om uit te breiden in Musselkanaal. Dat gebeurde ondanks een overeenkomst uit 2011 met concurrent Coop dat er in het Musselkanaalster winkelgebied geen vierkante meter detailhandel bij zou komen.

Bij schending van deze overeenkomst moest de gemeente Stadskanaal een flink bedrag betalen aan Coop, zo bleek maandag bij een zitting van de Raad van State. 

Zwartgelakt

Over de hoogte van de schadevergoeding willen de gemeente en Coop niets zeggen. In de overeenkomst is het bedrag voor de zekerheid zwartgelakt. Coop stond maandag niet bij de Raad van State over naleving van de overeenkomst, want dat is een civiele kwestie. Wel vocht het supermarktconcern de vergunning aan die Lidl in 2019 kreeg. 

Daarmee kon Lidl aan de Marktstraat een nieuw parkeerterrein aanleggen en de winkel uitbreiden. In ruil daarvoor werd een oude bakkerij met een detailhandelsbestemming aan de Marktstraat gesloopt. 

Geen winkelmeters bijgekomen

Daardoor verdween honderden vierkante meters winkelvloeroppervlak. Er zijn geen winkelmeters bijgekomen, stelt Stadskanaal. Volgens de gemeente is de verleende vergunning dan ook niet in strijd met de overeenkomst met de Coop. 

Coop heeft een supermarktvestiging vlakbij Lidl. Volgens Coop is er wel degelijk kans dat Lidl verder kan uitbreiden. Er zijn namelijk nog steeds winkels toegestaan op het nieuw aangelegde parkeerterrein. 

Nieuw bestemmingsplan

Pas als in een nieuw bestemmingsplan dat risico is weggehaald zijn de zorgen voor Coop voorbij, zegt advocaat Jeroen Hoegee. Uitspraak van de Raad van State volgt over enkele weken.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om de lokale nieuwsvoorziening verder te versterken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-