Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vluchtelingen schuiven aan voor warme maaltijd in Exloo: ‘Geen doorgekookte groente’

De maaltijden voor de vluchtelingen in de maak © RTV Drenthe / Jeanine Hofsteenge

EXLOO – Regenbuien, harde wind en nachtvorst. Het zijn de laatste donkere weken van het jaar, een periode waarin het weer tijd is voor liefdadigheidsacties. In het dorpshuis in Exloo stonden warme maaltijden klaar voor een groep vluchtelingen uit de noodopvang in het dorp.

De vluchtelingen verblijven sinds enige tijd in woonunits in Exloo. Deze noodopvang werd eerst gebruikt voor Oekraïners, maar die groep heeft een nieuwe woonplek gekregen in de gemeente Borger-Odoorn. De units worden samen met de groepsaccomodatie op Camping Exloo nu ingezet voor vluchtelingen die overkwamen uit Ter Apel.

Beetje ervaring

“Het gaat in totaal om 33 vluchtelingen en daar wilden we iets voor organiseren”, vertelt Wil Luchjenbroers, voorzitter van het dorpshuis. “Vanuit het dorp is er heel goed gereageerd op deze actie. Heel veel inwoners gaven aan dat we een beroep op ze konden doen. Natuurlijk hebben we al een klein beetje ervaring met Oekraïners. We hebben er hier 25 gehad en dat verliep bijzonder prettig.”

“We wilden dit graag voor deze asielzoekers doen omdat ze toch vrij krap behuisd zijn”, legt Roelf Begeman uit. Hij is coördinator accommodatiebeheer en inkoop van het dorpshuis. “Alle basisvoorzieningen voor de asielzoekers zijn wel goed, maar ze hebben geen huiskamer. Ze kunnen niet met alle 33 een keertje bij elkaar komen. Wij proberen dat nu toch te realiseren.”

Oer-Hollandse spruitjes

De asielzoekers komen uit verschillende delen van de wereld, zoals Syrië en Egypte. En daar houden ze met het koken rekening mee. “Dus niet op z’n Nederlands, met doorgekookte groente. En ook zeker geen varkensvlees”, zegt vrijwilliger Mike Henderson uit Exloo, terwijl hij oer-Hollandse spruitjes dopt voor de warme maaltijd. “Voor deze actie offer ik graag m’n vrije tijd op.”

Volgens voorzitter Luchjenbroers van het dorpshuis reageerden de vluchtelingen enthousiast op de gezamenlijke warme maaltijd. “Ze omarmden het meteen, met een glimlach. En als deze actie van alle kanten bevalt, gaan we bekijken of we het in januari of februari nog een keer kunnen aanbieden.”

Dit is een artikel van RTV Drenthe door verslaggever Jeanine Hofsteenge. RTV1 en RTV Drenthe werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. 

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.