Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

62.000 vlaggetjes van oude materialen voor 200 jaar Nieuw-Buinen: ‘Beetje uit de hand gelopen’

Eri Haverkate is bezig om de vlaggetjes aan elkaar te naaien. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

NIEUW-BUINEN – Volgend jaar is het feest in Nieuw Buinen. Dan bestaat het dorp 200 jaar. Eri Haverkate en Ria van der Veen zijn al sinds maart 2020 bezig met het maken van vlaggetjes van bijzondere materialen zoals bijvoorbeeld oude kussenslopen en overhemden. Inmiddels zijn er 62.000 vlaggetjes met een totale lengte van 35 kilometer.

Haverkate en Van der Veen geven het eerlijk toe dat het een beetje uit de hand is gelopen. ‘We hebben van tevoren gezegd dat we voor 20 kilometer wilden gaan en 30.000 vlaggetjes, maar als je eenmaal bezig bent raak je zo enthousiast dat je maar door gaat,’ zo vertelt een enthousiaste Haverkate.

Dozen met vlaggetjes tot aan het plafond

Als je haar knutselhok aan de Kastanjelaan in Nieuw-Buinen binnenstapt kun je niet om de vlaggetjes heen. Tientallen dozen tot aan het plafond gestapeld. ‘Elke streng is 75 meter lang en heeft 50 vlaggetjes.’ Ook nu is het voor de beide dames nog niet genoeg. ‘We maken nu nog vlaggetjes voor alles huishoudens. Zodat ze die in de eigen tuin kunnen ophangen,’ aldus Van der Veen.

Dat het volgend jaar een bijzonder aangezicht wordt is wel duidelijk, maar dan moeten ze nog wel allemaal opgehangen worden. ‘We hebben boeren gevraagd of ze willen helpen en gaan ook nog langs de verenigingen om te vragen om hulp,’ zo legt Haverkate uit. ‘We mogen alleen niet spijkeren in de bomen. Dus we moeten touw om de bomen binnen en de vlaggetjes daar doorheen halen.’

Zwart gat?

Bang voor een zwart gat zijn de dames niet. ‘Ik heb altijd wel wat om handen,’ zo legt Van der Veen uit. Haverkate pakt haar oude hobby quilten weer op. En de vlaggetjes wat voor bestemming krijgen die? ‘We hebben al tien kilometer aan vlaggetjes vergeven aan de scouting in Assen,’ vertelt Van der Veen. Haverkate vult aan. ‘En we hebben de rest aangeboden aan Ommen. Zij bestaan volgend jaar 775 jaar en vieren vlak na het feest. Ze hebben het nu in beraad.’

Een ding is zeker. In Nieuw-Buinen is het volgend jaar een groot feest. ‘En natuurlijk voor iedereen!’

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.