Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oppositie kritisch maar gemeente staat voor €450.000 garant voor bouw Hallenhoes Exloo

Ontwerp Hallenhoes in dorpshart van Exloo Bron: Gemeente Borger-Odoorn

EXLOO – De oppositie was kritisch over het voorstel van de borgstelling van een lening van 450.000 euro voor het nog te bouwen Hallenhoes in Exloo. Uiteindelijk stemde de gemeenteraad vanavond in met het besluit waardoor de lege plek van het dorpsplein in Exloo weer gevuld gaat worden.

Anderhalve maand geleden zag het er niet naar uit dat die garantstelling er zou komen. Coalitiepartijen ChristenUnie en Leefbaar Borger-Odoorn waren kritisch op het voorstel. Met name door dat de ondernemers uit Exloo die de lening verstrekken aan de beheerstichting Het Plein anoniem willen blijven. ‘Voor ons blijven ze anoniem, maar voor het college worden de namen bekend doordat er een screening plaats vindt. Dat is voor ons voldoende,’ zo zei Ramon Kamps van Leefbaar Borger-Odoorn.

Gestrekt been

Toch waren de oppositiepartijen donderdagavond verbaasd dat zij uit een artikel van Dagblad van het Noorden moesten vernemen dat de twee partijen nu toch overstag zijn gegaan. ‘Of is dit een vorm van coalitiebraafheid,’ zo ging Stephan de Vries er namens Gemeentebelangen met gestrekt been in.

Die vraag werd echter niet beantwoord door de partijen. Wel gaf Leefbaar Borger-Odoorn aan dat de partij het plan het voordeel van de twijfel geeft en over haar eigen schaduw heen stapt. ‘Het liefst hadden we transparantie gehad, maar we moeten het hier mee doen’, aldus Kamps. De ChristenUnie gaf aan dat het na de informatieavond vorige week met de beheerstichting voldoende vertrouwen heeft gekregen in de plannen. ‘Het financiële risico voor de gemeente is in onze ogen nihil en het biedt volop kansen voor Exloo, maar ook voor onze gemeente,’ zo vertelde fractievoorzitter Erik Braam.

Waarom niet naar andere subsidies gekeken?

Gemeentebelangen kreeg juist argwaan van de nonchalante wijze waarop de voorzitter van de beheerstichting vorige week tijdens de informatieavond antwoord had gegeven op de vraag wat er zou gebeuren als de gemeente niet garant wilde staan. ‘Dan vragen we toch elders subsidie aan was het antwoordt dat wij kregen. Waarom zijn zij dan niet eerst naar die subsidies gaan kijken voor ze bij ons kwamen,’ vroeg De Vries zich hardop af.

Samen met D66 diende Gemeentebelangen een amendement in om af te zien van de garantstelling. Wethouder Henk Zwiep gaf aan dat het de beheerstichting de garantstelling nu nodig heeft. ‘Daarmee heeft het zekerheid over het bestemmingsplan en kan het dan alsnog op zoek naar extra subsidies.’

Lege plek weer gevuld

Duidelijk was toen al wel dat het amendement het niet ging halen en de lege plek op het Dorpsplein weer gevuld gaat worden. Of zoals Yannnick Olij van de PvdA zei: ‘Ik hoop dat veel schoolklassen zich net als mij vroeger als kleine jongen gaan verwonderen in de Open Science Hub die in het Hallenhoes komt.’

Daarmee kan nu de bouw van het nieuwe Hallenhoes beginnen. Het komt op de plek waar in 2017 het oude Bebinghehoes afbrandde. Het Hallenhoes moet een nieuw multifunctioneel centrum worden waar lokale ondernemers en andere organisaties zich gaan vestigen. In januari moet de bouw beginnen en met Pinksteren 2024 moet de opening plaats vinden.

Geplaatst door

Redacteur / Verslaggever van de gemeente Borger-Odoorn

1 Reactie op “Oppositie kritisch maar gemeente staat voor €450.000 garant voor bouw Hallenhoes Exloo

  1. “Form follows function” zou normaal gesproken bij iedere architect bekend moeten zijn. Geen idee wie dit bedacht heeft, maar verder dan de functies in een (soort boerderij?) vorm te drukken is hij niet gekomen. Ik snap echt niet hoe je hier achter kunt staan als ontwerper…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.