Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal gaat samenwerking aan met JOGG: ‘Gezonde toekomst begint bij de jeugd’

Nel Kruit (Welstad), Fatma Kaya (JOGG) en Jur Mellies (wethouder Stadskanaal) ondertekenden de samenwerking | © RTV1

STADSKANAAL – Sinds afgelopen dinsdag is Stadskanaal de 210de JOGG gemeente van Nederland. Met een ondertekening op de Neuteboomschool bevestigden stichting JOGG, Welstad en de gemeente Stadskanaal de samenwerking.

JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) is een stichting die de leefomgeving van jongeren gezonder wil maken. Dit doen ze in samenwerking met onder meer gemeenten, verenigingen en scholen.

‘Eten steeds minder gezond’

Dit is hard nodig volgens de JOGG, want volgens hen gaan we met z’n allen steeds ongezonder leven.  ‘Allereerst eten we met z’n allen steeds minder gezond’, aldus Fatma Kaya van JOGG. ‘Daarnaast zien we een toename in het aantal voedselketens en supermarkten in de omgeving van scholen. Die hebben een grote aantrekkingskracht op de jeugd. Ze gaan daar in de pauze heen en dan halen ze vaak iets ongezonds.’

JOGG aanpak

Het aantal kinderen met overgewicht steeg de afgelopen jaren dan ook. Uit de cijfers het CBS blijkt dat 18 procent van de jongeren tussen de 4 en 25 jaar in 2019 en 2020 kampte met overgewicht. In de periode tussen 2015 en 2018 was dit nog 16 procent. Met de zogenoemde ‘JOGG aanpak’ moet deze problematiek aangepakt worden. ‘Deze aanpak vindt op lokaal niveau plaats’, legt Kaya uit. ‘Het belangrijkste daarbij is een soort van aanjager binnen het project. Wij noemen dat een JOGG regisseur. Deze gaat in de gemeente een heel werknet opbouwen om integraal aan die gezonde leefstijl van jongeren te gaan werken. Want een gezonde toekomst, begint bij de jeugd’ 

Armoede en ongezond leven

In Stadskanaal zal deze regisseur vanuit Welstad gaan komen. En op bestuurlijk niveau is vanuit de gemeente wethouder Jur Mellies verantwoordelijk. Hij beklemtoont de noodzaak van dit soort van initiatieven. En dan met name in deze regio: ‘We zitten gewoon in een gebied met veel problematiek. Onder andere de armoede’, aldus Mellies. Hij haalt hierbij de woorden van commissaris van de Koning van Groningen René Paas aan: ‘Hij zei ooit dat wanneer je opgroeit in een armoedig gezin, je een abonnement voor alle rotzooi in je leven hebt. En daar hoort ongezond eten soms bij.’ Daarom vindt Mellies het zo fijn dat in dit project er vanuit de scholen veel aandacht zal zijn voor het gezonde eten. Mellies: ‘En dan hoop je dat het thuis meegenomen wordt, waar de ouders er iets mee kunnen.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

1 Reactie op “Stadskanaal gaat samenwerking aan met JOGG: ‘Gezonde toekomst begint bij de jeugd’

  1. Ik denk dat de focus op gezond gewicht onjuist is. Wie bepaalt wat gezond gewicht is. Er zij mensen met obesitas, die daar niks aan kunnen doen ivm een of andere ziekte. Ondanks welk gewicht dan ook gaat het om de vraag wat jij nodig hebt om een zinvol leven te leiden.
    JOGG en alle andere initiatieven ten spijt: gezondheidgoeroes met een prachtig verdienmodel slaan de plank mis als de focus alleen is gericht op gezondheid als doel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.