Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Het kerstdorp van de familie Spreen uit Stadskanaal ‘is een uit de hand gelopen hobby’

Het kerstdorp van de familie Spreen © RTV Noord

STADSKANAAL – Hij staat weer. Het kersthuis van de familie Spreen. Vanwege gezondheidsredenen lukte het de familie vorig jaar niet, maar sinds half oktober is de familie bezig geweest om het kersthuis op te tuigen. Middenin in de woonkamer in een rijtjeshuis in het dorp.

Arie Spreen geeft het toe: het is een uit de hand gelopen hobby. ‘Het is een langdurige kwestie. We zijn nu zo’n veertien jaar bezig en het is steeds groter geworden. We doen het ook een beetje voor de kleinkinderen. Maar we zitten bijna boet’n deure, dus het loopt een beetje uit de hand’, lacht Spreen.

Artikel gaat door onder reportage

Opbouwen in korte broek

Half oktober is de familie begonnen om de woonkamer leeg te halen, om zo ruimte te creëren voor het kerstdorp. ‘We stonden toen nog in korte broek het klaar te maken hier. Daar hebben we zo’n drieënhalve week over gedaan.’ 

De familie Spreen heeft het kerstdorp steeds verder uitgebreid door vooral zomers toe te slaan op rommelmarkten. ‘We hebben spullen gekocht toen het 30 graden was. Juist dan moet je het spul kopen op rommelmarkten, voor weinig geld.’

Vakwerkhuisjes in het kerstdorp © RTV Noord

Wildvreemden bellen aan

Het kersthuis trekt veel bekijks in het dorp. ‘Ook vreemden bellen aan en willen kijken. Nou, ze zijn van harte welkom’, zegt Arie Spreen. 

De woonkamer blijft voorlopig nog in kerstsferen. ‘In januari wordt het eerste spul weer afgebroken, maar het kerstdorp zelf is altijd als laatste aan de beurt. Dan gaat het weer in de originele dozen en naar zolder. Dan blijft het weer acht maanden liggen.’

Scene uit het kerstdorp © RTV Noord

Dit is een bericht van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.