Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Subsidie vanuit Provincie geeft Streekhistorisch Centrum laatste zetje naar vernieuwd museum

Het Streekhistorisch Centrum | © Groningen in Beeld

STADSKANAAL – Het is feest bij het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. Het museum krijgt eenmalig 125.000 euro van de provincie Groningen. Doel van het bedrag is om de collectie in een nieuw jasje te steken. Voor het Knoalster museum is het bedrag precies wat ze nodig hebben voor de ophanden zijnde verhuizing naar de bibliotheek in 2024.

De subsidie vanuit de Provincie Groningen is bedoeld om musea te steunen bij nieuwe projecten en zo meer bezoekers te trekken. Naast het Streekhistorisch Centrum krijgt ook Museum Nienoord in Leek eenzelfde subsidie. ‘Met deze regeling stimuleren we musea en erfgoedinstellingen om Gronings erfgoed op een aantrekkelijke manier onder de aandacht te brengen en collecties langer in stand te houden’, aldus Gedeputeerde Mirjam Wulfse. ‘Beide instellingen maken cultuur op deze manier voor een breder publiek toegankelijk en interessant.;

‘Ik dacht; yes!’

SHC directeur Helen Kämink kreeg twee weken geleden een telefoontje vanuit de provincie met het nieuws dat ze de subsidie kregen. ‘Ik dacht; yes!’, vertelt Kämink enthousiast. ‘Je springt natuurlijk een gat in de lucht bij dit nieuws. We hoopten al dat we het geld kregen, maar als het dan daadwerkelijk gebeurd is dat natuurlijk fantastisch.’

Krachten bundelen met bibliotheek

Momenteel huist het museum nog in Huis Ter Marse, vlak naast de Knoalster watertoren. Een prachtige locatie, maar inmiddels barst het Streekhistorisch Centrum uit haar voegen. Daarom gaan ze verhuizen. En wel naar de bibliotheek in het gebouw ’t Kofschip in het centrum. ‘We zullen daar gaan samenwerken met de bieb’, legt Kämink uit. ‘Op de begane grond (waar nu de bieb zit red.) zullen we onze krachten bundelen. Daarbij is het niet zo dat als je straks een hoekje Streekhistorisch Centrum krijgt, maar hele verdieping gaat over de kop. Het wordt een bibliotheek met een Streekhistorisch thema.’ Kämink benadrukt dat de functies van de bieb, zoals boekenuitleen, gewoon door blijft gaan. ‘Het wordt een mooie mix van de twee werelden.’

Fondsen aanboren

Om deze verhuizing daadwerkelijk te realiseren is veel geld nodig. De bibliotheek Stadskanaal had de mogelijkheid hiervoor geld opzij te leggen. Echter ligt dit voor het Streekhistorisch Centrum anders: ‘Wij zijn al ons geld hard nodig voor de collectie en andere onkosten. Daarom gingen we opzoek naar fondsen om ons financieel te helpen. Met als gevolg dat de bieb een beetje in de wacht kwam te staan.’ 

Door de subsidie is dit nu verleden tijd. Er is inmiddels genoeg geld om de plannen daadwerkelijk te gaan realiseren. Doel van zowel het museum als de bibliotheek is om in januari van 2024 het vernieuwde museum annex bibliotheek te openen. 

Vrijdagavond 2 december schuift Helen Kämink aan bij het RTV1 programma 1 op Vrijdag om meer over het vernieuwde centrum te vertellen. De live tv talkshow is vanaf 19:00 uur live te zien bij RTV1 en via rtveen.nl/televisie.

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.