Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Korfbalbondscoach uit Jipsingboertange plaatst zich met India voor WK: ‘Wie had dit durven dromen’

Atte van Haastrecht (tweede van rechts) plaatst zich met India voor het WK korfbal | © IKF AOKC

JIPSINGBOERTANGE/PATTAYA – Het is Atte van Haastrecht uit Jipsingboertange gelukt; hij heeft zich vanochtend vroeg als bondscoach met het Indiase korfbalteam geplaatst voor het WK in 2023.

‘Wie dat dit durven dromen’, vertelt hij enthousiast vanuit Thailand, waar de wedstrijden zich afspelen. ‘Na elf jaar van afwezigheid heeft India zich weer geplaatst voor het WK.’ Zijn team wist vanmorgen rond zeven uur Nederlandse tijd in de Thailandse stad Pattaya een plek op het WK te bemachtigen, door met 25-8 van Indonesië te winnen. 

De wedstrijd kende een moeizame start voor het team van Van Haastrecht. In het eerste kwart was een het gelijkopgaande strijd. Maar vlak voor rust kwam India pas echt in de wedstrijd en gingen ze de rust in met een 14-7 voorsprong. Gedurende de tweede helft wist tegenstander Indonesië slechts één keer de bal in de korf te krijgen. India lukte dit maar liefst elf keer. Na het laatste fluitsignaal stond er 25-8 in hun voordeel op het scorebord. 

‘Respect is gegroeid’

India is hiermee uit een jarenlang ‘korfbal dal’ geklommen, de afgelopen jaren lukte ze het maar niet om internationaal succes te boeken. En dit is pas het begin’, aldus de bondscoach. ‘Voor de meeste jonge spelers is dit Aziatisch kampioenschap de eerste kennismaking met internationale wedstrijden.’ Volgens Van Haastrecht heeft dit, in combinatie met het modernere spel, ervoor gezorgd dat het respect voor de ploeg alleen maar is gegroeid. ‘Ik ben dan ook enorm trots op mijn team. Dit is in één woord; geweldig.’

Korfbal familie

De 64-jarige korfbalgoeroe werd in juli van dit jaar geïnstalleerd als bondschoach van India. Eerder coachte hij al de teams van Armenië, Zweden en het Chinese Macau. Met die laatste plaatste hij zich een aantal jaar geleden eveneens voor het WK.

In Nederland is hij eveneens regelmatig op het korfbalveld te vinden. Onder meer als voormalig voorzitter van de Knoalster club Stadskanaal ’74. Ook doen zijn zoons Kevin en Jesper doen het goed in het internationale korfbal. Zij zijn beide bondschoach van het nationale team van Marokko. 

Volgende tegenstander

Ondanks de plaatsing zit het werk er voor de bondscoach uit Jipsingboertange nog niet op. Komende zondag speelt India nog tegen Japan. Niet voor een WK ticket maar wel voor de vijfde plek op de ranglijst. Volgend jaar moeten ze zich dan echt gaan voorbereiden op het wereldkampioenschap. ‘Daar starten we in februari mee. En dat gaat een uitgebreide training worden. Maar nu eerst nog Japan.’ 

Het WK korfbal begint op 20 oktober 2023 in het Chinese Taipei. 

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.