Direct naar de inhoud.

Gitarist Harry Sacksioni komt naar Stadskanaal: ‘De intensiteit van mijn leven bepaalt waar ik over schrijf’

  • door:
  • op:
Gitarist Harry Sacksioni | © Eigen foto

STADSKANAAL – Hij werd meermaals uitgeroepen tot ‘Beste akoestische gitarist van de Benelux’, moest in zijn jeugd kiezen tussen voetbal en muziek, was veertig jaar lang slachtoffer van stalking en zit inmiddels al ruim vijftig jaar in het vak: Harry Sacksioni. Vorig jaar kon zijn jubileumtour door corona niet doorgaan, daarom brengt hij die nu alsnog op de planken. Komende donderdag doet hij het Theater Geert Teis in Stadskanaal aan. 

‘De hoogtepunten uit mijn carrière? Poe daar vraag je me wat’, aldus Sacksioni in een interview met RTV1.

De recente hoogtepunten dan?

‘Nou, dan moet ik denken aan afgelopen april. Toen stond ik in de Ziggo Dome voor 16.000 mensen. Dat is heel wat, zeker als je daar alleen met één gitaar staat.’

Naast dit optreden is er nog een hoogtepunt dat hij ons niet wil onthouden. De mooiste van allemaal en iets dat al zijn hele leven speelt: ‘Ik heb altijd kunnen componeren. En dan bedoel ik ook echt; altijd. Een writersblock is voor mij volledig onbekend. Naarmate ik ouder wordt besef ik me hoe grandioos dat eigenlijk is. Ik leef heel intens en die intensiteit bepaalt altijd waarover ik schrijf.’

Het is dan ook zijn allerliefste bezigheid: optreden en componeren. ‘Ik noem het wel mijn twee zondes’. Het was dan ook niet makkelijk dat hij dat eerste door corona lange tijd niet kon doen. Nu corona nagenoeg achter ons ligt en de theaterdeuren weer wagenwijd open staan, is het voor Sacksioni dan ook tijd om eindelijk zijn 50-jarig jubileum samen met muziekliefhebbers te vieren.

‘Er gaat nog iets heel moois aan komen’

Harry Sacksioni

Hij toert dan ook al enige tijd langs de Nederlandse theaters, met als volgende stop: Stadskanaal. ‘Ik ben al ongelofelijk lang niet meer in het theater daar geweest’, vertelt hij. ‘Wat me wel opvalt is dat de opkomst per theater ongelofelijk verschilt. Neem nou de studentensteden; daar is het altijd uitverkocht. In Stadskanaal is dat anders, maar dat maakt de zin om in het Geert Teis op te treden er natuurlijk niet minder om.’

Toch is Stadskanaal regelmatig uitverkocht, zeker als er cabaret naar ’t Knoal komt. 

‘Een ding moet je weten over cabaret. Het staat overal buiten. Een uitzondering in de theaterwereld omdat mensen er, waar dan ook, graag naar komen kijken. Muziek, toneel etcetera is regio afhankelijk.’

Sacksioni is druk met zijn tour, maar dat weerhoudt hem er niet van om toch te blijven componeren. ‘Toevallig heb ik een paar dagen geleden weer een heel stuk geschreven. Ik weet nog niet of dat ik Stadskanaal al te horen zal zijn, maar het is iets ongelofelijk moois.’

Je blijft dus je show altijd actualiseren?

‘Jazeker, dat maakt het zo mooi.’

En ook na zijn tour gaat de 72-jarige muzikant niet stil zitten. ‘Sterker nog er gaat nog iets heel moois aan komen, zo verklapt hij alvast. ‘Ik heb iets heel groots geschreven. Een twee uur durend pop opera. Of dat daadwerkelijk in het theater komt en wanneer dat kan ik nog niet zeggen. Maar ik sta te popelen om ook dat op de planken te brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-