Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Eis: negen jaar cel voor doodslag op zeven weken oude zoon

vrouwe jusitita rechtbank
Vrouw Justitia (foto: RTVNoord)

VEENDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat een 40-jarige man uit Hoogezand negen jaar de cel in moet voor doodslag op zijn zoontje. Baby Noud is volgens deskundigen overleden aan ernstig geweld. Deskundigen zijn eensgezind over de medische oorzaak van het overlijden van baby Noud op 30 november 2020 in Veendam.

Drie rapporten van drie forensisch pathologen en artsen duiden erop dat de zeven weken oude baby is gestorven aan geweld van buitenaf, mogelijk door schudden en klappen. Tijdens een diepgravend verhoor in de rechtbank van Groningen, bevestigden de drie deskundigen woensdag elkaars bevindingen. Het OM acht kindermishandeling een ‘zeer reëel scenario’. 

‘Het letsel liegt niet’

Dennis B., de vader van de baby, mocht het proces in vrijheid afwachten. Hij wordt ervan verdacht zijn zoontje zo zwaar te hebben mishandeld dat het kind overleed. Het jongetje had verse bloedingen in de hersenen, achter het oog en gebroken ribben. De vader ontkent vanaf het begin consequent dat hij het kind iets heeft aangedaan. De politie luisterde de vader af, maar daar kwamen geen belastende verklaringen uit. Hij vertelde tijdens alle verhoren precies hetzelfde verhaal. ‘Maar het letsel liegt niet’, aldus de officier van justitie.

Verdachte werd beschreven als zorgzame vader

De vader stelt dat Noud ineens wegviel toen hij het kind de fles gaf, laat op de avond. Zijn vrouw lag al in bed. Toen zijn zoontje wegviel, liet hij hem op de bank liggen en maakte zijn vrouw wakker. De verdachte belde de hulpdiensten, maar hulp mocht niet baten. Noud overleed later in het ziekenhuis.

De ouders stonden voor een raadsel. Beide ouders werkten volop mee aan het onderzoek. Alles werd uit de kast gehaald om de doodsoorzaak te achterhalen. De moeder twijfelde aanvankelijk niet aan haar man, die door getuigen uit de familiekring werd beschreven als een zorgzame vader. De twee kregen nog een tweede kind na het overlijden van Noud. Dat jongetje heeft hij nog nooit gezien.

Twee jaar later, nadat bleek dat Noud aan zwaar letsel is bezweken, liggen de kaarten compleet anders. ‘De deskundigen zeggen dat er zwaar letsel moet zijn toegebracht’, hield een van de rechters de verdachte voor. ‘Hoe kan dat dan? U zegt, ik heb niks gedaan, wie dan wel?’

De vader suggereerde dat de moeder van Noud er mogelijk meer van weet. ‘Ik heb honderden vragen aan haar.’

Moeder vertelde verloskundige dat ze de baby heeft geschud

De moeder zou kort na het overlijden van Noud aan de verloskundige hebben verteld dat ze de baby ‘uit een reflex’ even heeft geschud, toen ze hem buiten bewustzijn op de bank zag liggen. Die verklaring trok ze later weer in. Ze eist 55.000 euro schadevergoeding van de verdachte. ‘Jouw eigen moeder heeft me gezegd dat je zieker in je hoofd bent dan ze gedacht had’, zei ze in haar slachtofferverklaring. ‘Als je zo’n stoere vent bent, geef dan ook antwoord op de vragen over wat er met Noud gebeurd is.’

De rechtbank doet op 13 januari uitspraak.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen. 

Geplaatst door

Televisie, Redactie, Radio bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.