Direct naar de inhoud.

Beneluxlaan Stadskanaal bestaat 60 jaar: ‘Dit is waar het allemaal begon’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 19 dec 2022
  • tags:
De Beneluxlaan nu en toen | © RTV1/Beeldbank Groningen | Beeldbewerking: RTV1

STADSKANAAL – Winkelstraat de Beneluxlaan in Stadskanaal bestaat dit weekend op de kop af zestig jaar. Een goede reden voor veel festiviteiten in de straat, die in de afgelopen zestig jaar genoeg heeft meegemaakt. 

‘Dit is waar het allemaal begon’, vertelt ondernemer Stieneke Gersonius. Met haar dochter runt ze een outdoor winkel op de hoek van de Beneluxlaan. ‘Het winkel centrum van Stadskanaal startte zestig jaar geleden hier. Je kunt het je nu moeilijk voorstellen, maar het grote winkelcentrum dat we nu hebben moest nog komen.’ 

In die jaren waren in deze straat onder meer een slijterij, een fruitzaak en een Albert Heijn te vinden.

Veranderend centrum 

Door de jaren heen veranderde de winkelsituatie op ’t Knoal flink. Met de komst van de Autorama (nu Kanaalpassage) had Stadskanaal ook een overdekt winkelcentrum ter beschikking en in de jaren erna ontstonden nieuwe winkelkernen aan de Europalaan, Menistenplein, Europalaan en nog veel meer. De Beneluxlaan is daardoor een beetje in de schaduw geraakt. Maar volgens Gersonius absoluut niet in de vergetelheid: ‘We zijn een hele hechte straat met z’n allen. En dan niet alleen met de ondernemers maar ook de mensen die hier wonen. Het is gewoon gezellig, en dat voelt het publiek. Dat geeft ons een heel eigen karakter.’

Viering van jubileum

Hun zestig jarig jubileum vierden ze zaterdag met onder meer een markt, muziek, suikerspinnen en een ouderwetse GADO bus. Deze deed herinneren aan de tijd dat deze nog door de straat reden van en naar het naastgelegen busstation. 

De GADO Bus tijdens de viering aan de Beneluxlaan | © Hemmo Kuiper/Neder Fotografie

Zo moet de straat er ook de komende zestig jaar weer tegenaan kunnen. Toch is er ook nog een speciale wens die de ondernemers voor hun verjaardag op het verlanglijstje hebben staan: ‘Er stond hier ooit een kunstwerk aan het begin van de straat’, legt Gersonius uit. ‘Deze is toen zelfs door een ondernemer uit de straat gerealiseerd. Echter staat dit kunstwerk nu aan de Hoofdstraat. Dat kunstwerk zouden we graag weer teruggeplaatst zien.’

Het kunstwerk dat nu bij het kanaal aan de Hoofdstraat staat | © Google Streetview

Of dat in de nabije toekomst gaat gebeuren is nog maar de vraag. De Beneluxers gaan zich er in ieder geval met elkaar hard voor maken. Volgens Gersonius is dat ook hun kracht: ‘We zijn nagenoeg allemaal zelfstandige ondernemers in deze straat. Geen multinationals of filiaalhouders. Gewoon lokale ondernemers, gewoon onszelf.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-