Direct naar de inhoud.

Stadskanaal gaat weer huurwoningen bouwen: zestien nieuwe huizen aan Gelderselaan

  • door:
  • op:
Lefier, de bouwer en wethouders onthulden het bouwbord | © Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Al bijna tien jaar kijken mensen in de Knoalster wijk Maarsstee tegen een braakliggend terrein aan de Gelderselaan aan. Hier gaat nu verandering in komen: dinsdagmiddag werd namelijk het bouwbord voor de zestien te bouwen woningen onthuld. 

‘Het heeft inderdaad lang geduurd’, geeft Lefier directeur Pieter Witzenburg direct toe. ‘We hadden namelijk niet alleen met de woningcrisis te maken, maar ook met de krimp in deze regio.’

Stadskanaal zette in op die krimp en zo werden er bijvoorbeeld honderden woontitels weg bestemd. Maar Nu de gemeente het woord krimp officieel in de prullenbak heeft gegooid, kan er weer wat gebouw gaan worden op ’t Knoal. Eerst gebeurde dit al in Musselkanaal, en nu is ook de Gelderselaan aan de beurt. Witzenburg: ‘Het is lang geleden dat we in Stadskanaal gebouwd hebben. Mooi dat het nu weer kan, met deze zestien woningen als begin.’

Ondertekening van het bouwcontract (links Pieter Witzenburg, directeur vastgoed Lefier (L) en Marinus den Harder, directeur Trebbe (R) | © Lefier

Sociale huur

Het moeten uiteindelijk vier blokken met elk vier woningen worden. Er is gekozen voor levensloopbestendige nul op de meter huurwoningen. Volgens Lefier zijn het sociale huur woningen in het hoogste segment. ‘Dat betekent dat het net onder de grens van reguliere huur zit.’ Potentiele huurders kunnen zich aanmelden via Thuiskompas. Daarnaast heeft de woningcorporatie in buurtcentrum Maarsstee een plek ingericht waar gegadigden meer over het project te weten kunnen komen.

Informatieavond over de nieuwbouw (Inzet: de huurprijzen) | © Lefier

Bouwvak 2023

Het doel van zowel huurder als bouwer is om de woningen vlak na de bouwvak van 2023 al op te leveren. ‘Dat is al enorm snel. Gelukkig kunnen we dit realiseren door onze zogenoemde bouwstroom’, legt Witzenburg uit. ‘Dat is een project tussen vijf coöperaties en twee bouwpartners waardoor we sneller en goedkoper kunnen bouwen.’ De bouw aan de Gelderselaan is het eerste project van deze ‘Bouwstroom-Noord.’ Op den duur zullen meer projecten in de regio volgen.

‘Blijft hier niet bij’

Ook de gemeente is blij dat het braakliggende terrein eindelijk opgevuld gaat worden. ‘Vlak na de sloop van de oude woningen in 2013 waren er al plannen voor nieuwbouw’, aldus wethouder Egbert Hofstra (PvdA). ‘Maar de woningcrisis en de krimp in de regio gooide roet in het eten. Des te mooier dat het nu wel weer kan. En wat ons betreft blijft het niet bij deze zestien woningen.’ De wethouder gaf gisteren al aan dat de gemeente de ambitie heeft om in de komende jaren zo’n 800 nieuwe woningen te realiseren.

De huurwoningen van Lefier zullen niet de enige nieuwe huizen aan de Gelderselaan zijn. Bouwbedrijf Benus zal binnenkort beginnen met de bouw van nog twaalf koopwoningen. Dit zullen tien onder-1-kap, en twee vrijstaande huizen worden. 

Op dit braakliggende terrein moeten de woningen komen | © Hielke Bosch/RTV1


-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal