Direct naar de inhoud.

Stadskanaal wil komende jaren 800 woningen bouwen

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 20 dec 2022
  • tags:
Het gemeentehuis van Stadskanaal | © Rutger Breider/RTV1

STADSKANAAL- De gemeente Stadskanaal heeft de ambitie om in de komende jaren ruim achthonderd woningen te bouwen. Wethouder Egbert Hofstra (PvdA) geeft aan dat de gemeente hard werkt aan nieuwe woningbouwplannen.

De woningbouwplannen in Stadskanaal zijn al langer onderwerp van gesprek. Tijdens de vorige raadsperiode werd het college te weinig ambitie verweten. Het hield volgens kritische oppositiepartijen te lang vast aan de krimpgedachte. Dat is nu voorbij, stelt wethouder Hofstra.

‘Krimp minder stevig dan voorspeld’

‘Als we de oude woonvisie lezen, zien we dat de krimp die in dat document voorspeld werd veel minder hard heeft toegeslagen’, zegt hij. ‘Het aantal huishoudens in onze gemeente is stijgende. Ook hebben we te maken met de oorlog in Oekraïne. We weten niet wat dit op de langere termijn gaat doen.’

Hofstra geeft aan dat Stadskanaal aanhaakt bij de plannen van minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge, die met een Nationale Woon- en Bouwagenda komt. In januari zal De Jonge met de gemeenten in Groningen zogeheten Regionale Woondeals sluiten, waar gemeenten zich committeren aan woningbouwambities.

‘Behoorlijke opgave’

‘We verwachten een behoorlijke opgave te kunnen vervullen’, vertelt Hofstra. Hij wordt aangevuld door burgemeester Klaas Sloots die aangeeft dat Stadskanaal in de toekomst acht- tot negenhonderd nieuwe woningen wil. Hofstra geeft aan later met meer details te komen, bijvoorbeeld waar deze woningen gebouwd moeten worden.

‘We gaan niet werken aan een nieuwe woonvisie’, zegt Hofstra. ‘De ambtenaren willen juist zo snel mogelijk aan de slag om zo ervoor te zorgen dat er wat gebeurt.’

Nieuwbouwwoningen in elk dorp

Op de korte en middellange termijn kondigde Stadskanaal eerder aan dat er 275 woningen bijkomen. Deze woningen worden vooral gebouwd in grotere kernen als Stadskanaal en Musselkanaal, maar de gemeente heeft de ambitie dat elk dorp ruimte krijgt voor nieuwbouwwoningen. Gekoppeld aan ontwikkelingen als het doortrekken van de trein naar Stadskanaal moet de ambitie op de lange termijn stijgen naar achthonderd.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-