Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Yvonne uit Veendam brengt mp3-spelers naar daklozen in Newcastle: ‘De muziek raakt ze’

Yvonne de Noord met haar goede vriend James, een van de vele daklozen in de stad Newcastle | © Eigen foto

VEENDAM/NEWCASTLE – Waar veel mensen de dagen voor Kerst gebruiken om zich voor te bereiden op de jaarlijkse diners en sjoelcompetities, zagen deze dagen er voor Yvonne de Noord uit Veendam iets anders uit. Maandenlang was ze namelijk opzoek naar discmans, om deze vervolgens te schenken aan daklozen in Engeland. In de donkere dagen voor Kerst maakte ze de oversteek over het Kanaal om met speciale ‘kerstpakketjes’ de daklozen toch nog fijne dagen te bezorgen. 

Zondag 18 december om 09.30 pakt Yvonne de boot vanuit IJmuiden naar Newcastle. Bij haar draagt ze twee dozen vol mp3-spelers. ‘Ik kon niet genoeg discmans vinden, dus ben ik overgestapt naar de mp3-spelers’, legt ze uit. ‘Er blijken in Newcastle een aantal punten te zijn waar deze opgeladen kunnen worden.’

‘Een prachtig geheel’

Op de mp3-spelers staan verschillende nummers en boodschappen die ingesproken zijn door meerdere mensen en artiesten die mee hebben gedaan aan het initiatief van Yvonne. ‘Een dag voor vertrek zette ik alle puntjes op de i en luisterde ik het af. Het is een prachtig geheel geworden. Ik kan mij zo voorstellen dat de muziek met de persoonlijke en bemoedigende boodschappen een glimlach op het gezicht van James en zijn dakloze vrienden tovert. Dat ze even niet denken aan de kou en hun vaak vervelende en hartverscheurende situatie.’

Eerste ontmoeting

James is een goede vriend van haar die ze tijdens een eerdere trip in Newcastle ontmoette. Op een plein in de stad kwam ze hem voor het eerst tegen. ‘Hij speelde mondharmonica om zowat centen te verdienen.’ Ze raakte met hem in gesprek en schreef later in Nederland zijn levensverhaal uit voor de Noord-Nederlandse straatkrant. In de jaren daarna keerde ze nogmaals terug naar Newcastle om James te ontmoeten. Hij inspireerde Yvonne om zich ook in te zetten voor de daklozen in de Engelse regio. Anders dan in Nederland zijn er in Engeland namelijk weinig voorzieningen voor daklozen en kunnen ze vaak geen plek vinden om bijvoorbeeld de nacht door te brengen. ‘Ik besprak mijn plan van de discmans/mp3-spelers dan ook met James. En hij was direct enthousiast.’

De mp3-spelers worden in ‘giftbags’ gestopt | © Eigen foto

James vinden

Eenmaal aangekomen in het Engelse Newcastle begint ze met de voorbereidingen voor het rondbrengen van haar ‘giftbags’ met de mp3-spelers. Maar ze had ook nog een andere belangrijke taak; James vinden. Dit blijkt niet gemakkelijk, aangezien ze hem telefonisch niet meer kan bereiken. ‘Uit betrouwbare bron vernam ik dat hij ergens in het centrum was. Ik sms’te hem dat ik op maandag om half drie bij het monument in de stad zou staan. Daar waar we elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Ik vond dat James als eerste een mp3-speler in ontvangst moest nemen, want dan wist hij wat we gaan uitdelen’.

Glimlach van oor tot oor

Als ze die maandagmiddag op het plein staat is James in geen velden of wegen te bekennen. Yvonne besluit om nog wat spullen te kopen voor de giftbags en later terug te komen. Een paar uur later zijn alle inkopen gedaan, maar James is nog steeds nergens te bekennen. Wel komt ze andere oude bekenden tegen.  Yvonne: ‘Ik raakte in gesprek met Maikel, Stefan en John. Ze zaten op de grond en bedelden om geld. John herkende mij nog.’ “

‘Je was hier van de zomer ook. Jij bent die vrouw uit Nederland die toen opzoek was naar James’, zegt John in het Engels. Yvonne vertelt dat ze nu opnieuw opzoek naar hem is, John belooft haar rond te vragen. ‘Ik vertelde hem dat ik de volgende dag terug zou komen en dan een cadeautje meeneem. Hij glimlachte van oor tot oor.’

Helaas vindt Yvonne die dag James niet. Wel werkt ze tot half een ’s nachts door aan de giftbags om ze de volgende dag rond te kunnen brengen. 

Een emotioneel weerzien

De volgende dag, gewapend met tientallen giftbags met de mp3-spelers, thermohandschoenen, doekjes om de handen schoon te maken, thermosokken en een lichtje gaat ze weer op pad. Ze brengt haar pakketjes rond bij de verschillende daklozen in het centrum van Newcastle. 

Vele blij gezichten in Newcastle bij het rondbrengen van de mp3-spelers | © Eigen foto

Later die dag, en inmiddels vele mensen blij gemaakt, wacht Yvonne zelf nog een verrassing. Als ze een café uit loopt hoort ze een man roepen “Armbanden, zelfgemaakte armbanden!” Yvonne ziet iemand op de grond zitten. ‘Ik had nog drie tasjes bij me en besloot de man er eentje te geven. Toen ik dichterbij kwam, zag ik tot mijn verbazing dat het James was. Ik kon mijn ogen niet geloven. “James!” riep ik. Verbaasd keek hij op. “Yvon!” Ik knielde bij hem neer en gaf James een grote knuffel. Hij moest huilen. Ik ook. Hij gebaarde mij naast hem te komen zitten en liet de armbandjes zien die hij zelf maakt. Hij hoopte die dag achttien pond te verdienen, zodat hij ’s nachts in de opvang kon slapen.’

James op zijn kleed waar hij zelfgemaakte armbanden verkoopt | © Eigen foto

Maar naast de mooie armbanden vertelt James aan Yvonne dat het met hem de afgelopen maanden niet goed was gegaan. ‘James vertelde me dat hij diabetes heeft en liet me zijn insulinespuit zien, en de dingetjes waarmee hij zijn suiker kan meten. Daarnaast vertelde hij me dat hij kanker heeft en inmiddels een chemotherapie ondergaat. Hij is stabiel, maar de kanker is er nog steeds Verschrikkelijk, ik schrok er enorm van.’

‘Ben geen superwoman’

Het is voor Yvonne een emotioneel weerzien. Sowieso is het voor haar een emotionele trip met veel ontmoetingen. Zo blij als ze is met alle vrolijke gezichten wanneer ze de muziek op de mp3-spelers horen, zo confronterend zijn de omstandigheden waarin de daklozen leven. Het liefste wil ze iedereens problemen één voor één oplossen. ‘Ik ben helaas geen superwoman’, zegt ze. ‘En kan niet de hele wereld op mijn nek nemen, hoe graag ik dat ook wil.’

‘Welcome Home’

In ieder geval heeft ze met haar giftbags vele daklozen, ondanks hun schrijnende situatie, een lichtje gegeven in donkere dagen. Yvonne: ‘De muziek raakt ze. Vooral het verhaal en lied van John Nuttall. Hij is een sing- and songwriter uit Engeland en is vaak bij vrienden in Veendam te vinden. Ik vertelde John over mijn idee. Speciaal voor de dakloze mensen vertelde hij het bijbelverhaal over de verloren zoon. Dat hoe bond je het ook hebt gemaakt of hoe je leven er op dit moment ook uit ziet, er is altijd een weg terug. John sloot af met één van zijn liedjes: Welcome Home.’

Geplaatst door

Redacteur/Verslaggever - Streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.