Direct naar de inhoud.

Uitbreiding Land van Bartje blijft hoofdpijndossier in raad Borger-Odoorn

  • door:
  • op:
F: Google Streetview

EES/EXLOO – De gemeenteraad van Borger-Odoorn moest zicht donderdagavond opnieuw buigen over de plannen van het Land van Bartje in Ees. Het vakantiepark kreeg van de raad in januari 2020 toestemming voor uitbreiding, maar die toestemming ging een streep door na een uitspraak van de Raad van State in februari vorig jaar. Nu zouden de plannen opnieuw op tafel liggen.

De eerste ideeën van de plannen van het vakantiepark stammen al uit 2010. De Raad van State zag vorig jaar februari geen probleem voor de uitbreiding van het park met recreatiewoningen in het noordelijke deel. De plannen voor grootschalige dagrecreatie in het zuidelijk deel waren onacceptabel.

Vakantiepark wil nog steeds bouwen

De gemeente Borger-Odoorn bood met het bestemmingsplan veel te veel bouwmogelijkheden, aldus de bestuursrechter. Het ging om zo’n 2.000 m2 aan bijgebouwen, naast het ook al niet kleine multifunctionele gebouw met horeca van 1.500 m2. Het ging daarbij om paardenstallen en -bakken, overkappingen, speeltoestellen en een klimtoren. Volgens De Raad van State viel een grote toename van bezoekers daardoor niet uit te sluiten. De infrastructuur was daar niet op ingericht.

Nu zijn de plannen dus opnieuw op tafel gekomen. Omwonenden kregen in oktober vorig jaar een brief van het vakantiepark waar in stond dat de plannen ‘op zich niet gewijzigd zijn’. Het zorgde voor ‘slapeloze nachten’ zo schrijven de omwonenden in een gezamenlijke brief aan de raad.

Leermoment

De partijen hebben begrip voor de bewoners van Ees. ‘Ze moeten er uitkomen met de omwonenden,’ aldus Erik Braam van de ChristenUnie. De partijen zagen de beslissing in januari 2020 als een leermoment. ‘Het plan had te veel losse eindjes,’ zo vertelde Peter Krans van het CDA.  ‘We stemmen nu alleen in als er absoluut geen twijfel meer mogelijk is,’ voegde Braam daar aan toe.  

D66 en de PvdA zien een informatiebijeenkomst als wenselijk. ‘Toch zijn wij zonder de concrete plannen te weten niet op voorhand tegen,’ aldus Karel Eggen van D66.  Gemeentebelangen sprak woorden van gelijke strekking. ‘Uitbreiding zou ook werkgelegenheid kunnen opleveren. Het college moet verkennen wat er kan en mag,’ zo liet Johan Nijmeijer weten.  

Geopark: Niet om te beperken, maar om te versterken

Het gebied waar het Land van Bartje naar wil uitbreiden is onderdeel van het Unesco Geopark. ‘We hebben ook afspraken over niet bouwen op es-gebied. Misschien moeten we daar eerst een criteria voor opstellen,’ zo merkte Metze Geertsema van GroenLinks op. ‘In Emmen kon dit ook nooit, maar nu staat er een groot dierenpark,’ zo antwoordde Eggen van D66. Albertus Steenbergen van de VVD gaf aan dat het Geopark er niet is om te beperken, maar ook om te versterken. ‘De Raad van State zegt in de uitspraak dat het ook past binnen het Geopark.’

Voorlopig afwachten

Wethouder Henk Zwiep (PvdA) vertelde dat het nu wachten is op het nieuwe plan van het Land van Bartje. ‘Daarin moeten ze rekening houden met de uitspraak van de Raad van State. Ik verwacht dat het plan rond de zomer onze kant op komt.’ Daardoor zit er voor zowel omwonenden als raad niets anders op dan voorlopig af te wachten en kan dit hoofdpijndossier voorlopig niet worden afgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-