Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Veendammers vechten komst crematorium aan bij rechter: ‘Dit hoort niet in een woonwijk’

Uitvaartcentrum Buitenwoelhof aan de Langeleegte in Veendam | Jeroen Willems

VEENDAM – Bewoners van de Langeleegte in Veendam stonden donderdagochtend in de rechtbank in Groningen tegenover uitvaartvereniging Mekander en de gemeente Veendam. Het geschil draait om de uitbreiding van begraafplaats Buitenwoelhof met een crematorium en een koffiekamer.

De komst van het crematorium speelt al een aantal jaren en zorgt bij omwonenden voor onrust en emoties, bleek in de rechtszaal. ‘Ik vind het een verschrikkelijk idee dat ik straks met een boek in de tuin zit en dan iets verderop een schoorsteen zie roken’, zegt een van de bewoners tijdens de rechtszaak.

Extra verkeersdrukte

Het grootste bezwaar van de bewoners zit in de verkeersdrukte die wordt verwacht als de plannen doorgaan. ‘Nu hebben wij de hele straat al vol staan met auto’s als er een begrafenis is, en dat wordt straks nog erger. Soms wordt mijn eigen oprit geblokkeerd en kan ik de vuilniscontainer niet eens aan de straat zetten’, aldus een van de bewoners.

De begraafplaats heeft op dit moment twaalf eigen parkeerplaatsen. Als die vol zijn kunnen bezoekers uitwijken naar de parkeerplaats van het Leer- en Sportpark (LSP) 250 meter verder op. Buurtbewoners zeggen dat er van die mogelijkheid amper gebruik wordt gemaakt.

‘Het is net als bij supermarkt, mensen kiezen voor de gemakkelijkste weg en zetten de auto het liefst voor de ingang. Zeker oudere mensen die slecht ter been zijn willen zo dicht mogelijk bij de begraafplaats parkeren. Bij ons in de straat dus’, zegt een omwonende.

Betere bebording

De gemeente Veendam en uitvaartorganisatie Mekander zijn bekend met de parkeerproblemen, maar vinden dat het parkeerterrein bij het LSP een prima alternatief is voor bezoekers. Er kan volgens beide partijen nog wel meer gedaan worden om bezoekers van Buitenwoelhof te verleiden om naar dat parkeerterrein te gaan. Er zou bijvoorbeeld betere bebording kunnen worden geplaatst en boa’s zouden meer kunnen controleren in de straat.

Rechter naar Veendam?

Omwonende Gina Sanders vroeg de rechter tijdens de zitting om zelf poolshoogte te komen nemen in Veendam. ‘U moet dit eigenlijk met eigen ogen aanschouwen, want er wordt hier een mooi plaatje voorgespiegeld maar in de praktijk klopt daar niks van. Dit is een verschrikkelijk plan. Hierdoor wordt ons leefplezier op deze plek ontnomen. Een crematorium hoort niet in een woonwijk’, besluit Sanders.

Mekander staat open voor gesprek

De rechter probeerde tot twee keer toe om de partijen nog een keer met elkaar van gedachten te laten wisselen over de bezwaren. Maar dat heeft volgens zowel de bewoners als Mekander-directeur Akke Vrijmoeth geen zin.

‘We hebben eerder met elkaar gesproken en komen allebei tot dezelfde conclusie. Wij willen wel een crematorium en de buurt niet, maar als de bewoners nog wel een keer in gesprek willen sta ik daar altijd voor open’, zegt Vrijmoeth.

De rechtbank verwacht binnen zes weken uitspraak te doen.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de lokale nieuwsvoorziening verder te versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.