Direct naar de inhoud.

Jan Krol meer dan alleen Bartje: ‘Een warm mens en geweldige broer’

  • door:
  • op:
Jan Krol is op 60-jarige leeftijd overleden | © RTV Drenthe / Tom Meijers

DROUWEN – Drenthe herinnert Jan Krol voor altijd als Bartje, maar voor zus Ingrid (47) en broer Ronnie (52) was hij veel meer dan het hoofdpersonage uit de iconische tv-serie.

Ik weet niet of zijn acteertalent nou zijn echte talent was. Als je het ons vraagt dan was zijn talent dat hij een echt mensenmens was. Hij interesseerde zich zo voor een ander. Dat was meer zijn talent als je het ons vraagt,’ vertelt Ingrid Krol in het Radio Drenthe-programma Cassata. ‘Warm, altijd in voor een praatje en even gezellig. Dat is mijn broer,’ vult Ronnie Krol aan.

Jan Krol overleed vorige week zondag op 60-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Zijn zusje Ingrid was tot het laatste moment bij hem.

Bartje
Als 9-jarig jongetje speelde Jan Krol uit Drouwen de rol van Bartje Bartels in de populaire tv-serie van de NCRV. Bartje werd vanaf december 1972 uitgezonden. De serie vertelt het verhaal van de familie Bartels, een arm Drents landarbeidersgezin. De tv-serie speelt zich af in 1922 en is gebaseerd op het boek van Anne de Vries.

‘Schrik niet’

Afgelopen december kwam Jan erachter dat hij ziek was. Ingrid: ‘Op woensdag 14 december belde Jan ons. Hij zei: schrik niet, maar ik lig in het ziekenhuis en ik heb een hersentumor.’ De week daarvoor was Jan duizelig, stootte overal tegenaan en voelde hij zijn linkerkant van zijn lichaam niet meer. Na veel onderzoeken werd er besloten dat een operatie niet meer mogelijk was en dat ze gingen bestralen. ‘Vorige week dinsdag zou hij daar een afspraak hebben, en maandagavond werd ik gebeld dat het erg slecht ging.’

Jan werd uiteindelijk naar een hospice gebracht in Harderwijk. ‘Daar is hij zondagochtend overleden,’ vertelt Ingrid.

Ingrid en Ronnie met de overlijdenskaart van Jan in hun hand | © RTV Drenthe

Warmte

De familie wil het eerst niet openbaar maken dat Jan overleden is. ‘We wilden dit eerst als gezin doen, maar dat is nog geen 24 uur gelukt,” aldus Ingrid. Al zijn ze hier uiteindelijk blij om. ‘Dan heb je de televisie aan en je appt elkaar dat Jan op tv is, en dan is dat toch heel speciaal. Ook als je naar Facebook kijkt, het ontploft gewoon,’ vertelt Ingrid.

En de reacties doen hun goed. ‘Voor ons is hij Jan, maar voor anderen is hij nog steeds Bartje en dat blijft zo. Dat is mooi.’ Ronnie vult aan: ‘Het heeft mij heel veel warmte gegeven. De reacties waren totaal onverwacht, maar we zijn er heel blij mee.’

Per ongeluk Bartje

Broer en zus gaan terug naar het moment dat Jan de onvergetelijke Bartje werd. Scholen werden aangeschreven of ze namen door wilden geven, maar je kon jezelf ook opgeven. En dat deed broer Luuk. ‘Toen heeft mams gezegd: dan moet Jan ook even meedoen.’ Jan kwam uiteindelijk naar buiten met een kuifje die ze voor hem hadden gemaakt. Hij kreeg de hoofdrol als Bartje en zijn broer kreeg een klein rolletje.

Voor buitenstaanders blijft Jan bekend als Bartje en dan vooral van het fragment ‘ik bid niet veur brune bonen’. Maar voor de familie speelde dit geen rol meer. ‘We hadden het alleen nog over Bartje als hij ergens op televisie kwam. Dan keken we even met zijn allen. En dan was het van: hoe vond je het? Mooi. Voor ons is hij gewoon Jan,’ leggen broer en zus uit.

Jan was het soms ook wel zat om altijd maar Bartje te zijn. In zijn tienerjaren reden er bussen langs zijn huis. Ronnie: ‘Hij was dan niet Jan, maar dan was hij Bartje. Maar hij wilde gewoon Jan zijn.’ Al veranderde dat uiteindelijk wel, vertelt Ingrid. ‘Op het laatst was het goed. Dat gaf hij ook wel in de documentaire aan. Het voelde voor hem op het laatst echt als een cadeautje.’

Afsluitend, hoe moeten we Jan Krol herinneren? ‘Als een warm mensenmens, en een geweldige broer,’ besluiten broer en zus Krol.

Dit is een artikel van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-