Direct naar de inhoud.

Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken (update)

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 30 jan 2023
  • tags:
Een zo goed als leeg Hoofdstation in Groningen tijdens een eerdere staking© Martijn Klungel/RTV Noord

REGIO GRONINGEN – Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag opnieuw landelijk staken, deze keer vijf dagen achtereen. Dat meldt vakbond CNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum. Zoals het nu lijkt rijden zowel de bussen van Qbuzz als de treinen van Arriva niet.

De cao waarvoor gestaakt wordt, heeft betrekking op 13.000 werknemers, met name buschauffeurs. Een eerdere staking van alleen de FNV zorgde ervoor dat ongeveer veertig procent van het openbaar vervoer uitviel in verschillende regio’s.

Twee cao’s

In de wereld van het openbaar vervoer gelden meerdere cao’s. Werkgevers en bonden staan momenteel bij beide cao’s lijnrecht tegenover elkaar. NS-personeel valt onder een eigen cao, en staakt momenteel niet mee. Daarnaast zijn er nog twee cao’s: de cao Openbaar Vervoer en de cao Multimodaal.

Onder de cao Openbaar Vervoer vallen ongeveer 13.000 mensen in heel Nederland. Het gaat vooral om buschauffeurs. Een groot deel van het personeel van Qbuzz in Noord-Nederland valt onder deze cao.

Onder de cao Multimodaal vallen veel minder mensen: ongeveer 1.200. Het gaat om buspersoneel en om treinpersoneel van de regionale vervoerders zoals Arriva. De meeste machinisten en stewards, die in Groningen werken, vallen onder deze cao. Dat geldt ook voor een klein deel van de buschauffeurs van Qbuzz.

Na het indienen van het ultimatum liet de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) al weten dat het cao-voorstel dat voor ligt, komt te vervallen als de bonden overgaan tot een staking. Dat betekent dat alle partijen terug moeten naar de onderhandelingstafel om de cao-besprekingen van voren af aan te beginnen.

‘Ons cao-voorstel is bovengemiddeld hoog’, zei VWOV-voorzitter Fred Kagie vorige week. ‘Dit is de grens van het haalbare. We vragen bonden met nadruk om hiervoor niet weg te lopen, maar om onze werknemers deze stappen te gunnen en te gaan voor rust in onze branche en zekerheid voor de reizigers’, aldus Kagie.

Dit bericht is aangevuld met meer informatie over de cao’s waar het om gaat.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om zo de lokale nieuwsvoorziening te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-