Direct naar de inhoud.

Komst Windpark Veenkoloniën zorgt voor meer laagfrequent geluid

  • door:
  • op:
Windpark Drentse Monden en Oostermoer. Foto: Hielke Bosch/RTV1

BORGER-ODOORN – De komst van het windpark in de Veenkoloniën zorgt voor meer laagfrequent geluid in de omgeving. Dat is de belangrijkste conclusie die is getrokken door onderzoeksbureaus LBP Sights en DGMR die onderzoek deden naar het geluid rondom het windpark.

Volgens de onderzoekers zijn de geluidsniveaus bij het Windpark Drentse Monden lager dan de in Nederland gehanteerde richtlijnen voor laagfrequent geluid en kunnen daarmee ‘als aanvaardbaar worden aangemerkt’. Volgens de gemeente Aa en Hunze en Borger-Odoorn betekent dat niet dat inwoners er geen overlast van ervaren. Op dit moment zijn er geen wettelijke normen voor laagfrequent geluid.

De twee onderzoekbureaus stellen in hun rapport, dat in handen is van RTV1, dat op 4 van de 9 plekken waar gemeten is een hogere bijdrage is gemeten dan dat zij hadden verwacht. Het gaat om de meetpunten in Nieuwediep, Gasselternijveen, Drouwenermond en 2e  Exloërmond.

WAT IS LAAGFREQUEENT GELUID?

Laagfrequent geluid is geluid met een frequentie beneden de 100 Hertz. Hoe lager de frequentie, hoe harder het geluid moet zijn om het te kunnen waarnemen. Geluid van lager dan 20 Hertz is voor een mens in principe onhoorbaar, maar kan wel voelbaar zijn. Mensen die het wel waarnemen, kunnen daar bijzonder veel last van hebben. Sommige ervaren hierbij ook gezondheidsklachten, zoals slapeloosheid, stress en hartklachten.

Vervolgonderzoek

De onderzoekers adviseren aan de beide gemeentes om een vervolgonderzoek te doen. Daarbij moet in de buurt van 2e Exloërmond en/of Gasselternijveen worden gekeken of de windmolens afwijkingen vertonen. De twee gemeentes zijn van plan dat onderzoek over te nemen.

In gesprek met het Rijk

Ook zijn de gemeenten van mening van mening dat zij hier niet alleen zorg voor hoeven te dragen. Ze hebben het onderzoek daarom doorgestuurd naar de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Infrastructuur en Waterstaat. Ook hebben de Eerste- en Tweede Kamer de resultaten ontvangen. ‘We hebben daarbij het nadrukkelijk verzoek gedaan om met ons in gesprek te gaan over de overlast die de omwonenden ervaren,’ aldus burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn. ‘Ook willen we samen met het Rijk verkennen of bijvoorbeeld isolatiemaatregelen aan woningen de overlast kunnen helpen beperken.’

De gemeenten pleiten richting het Rijk om haast te maken met landelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van windturbines en ze doen een klemmend beroep op het Rijk om de resultaten van het geluidsonderzoek mee te nemen bij het opstellen van landelijke normen voor nieuwe windparken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal