Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn opent in Nieuw Buinen eerste buurtkamer: ‘Weer aandacht voor wat er bij de mensen leeft.’

  • door:
  • op:
De vijf samenwerkende organisaties snijden de taart aan voor de opening van de buurtkamer. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

NIEUW BUINEN – De gemeente Borger-Odoorn heeft donderdagochtend de eerste buurtkamer geopend in MFA Noorderbreedte in Nieuw Buinen. In de buurtkamer werken Welzijnsorganisatie Andes, Sociale Teams Borger-Odoorn, Lefier, Woonservice en de gemeente samen. Mocht de buurtkamer een succes zijn wil de gemeente graag meer buurtkamers openen.

Wethouder Bernard Jansen (Leefbaar Borger-Odoorn) is trots met de opening van de buurtkamer. ‘Het is belangrijk dat er weer aandacht is voor wat er bij de mensen leeft. Mooi dat dit in zo’n korte tijd is gerealiseerd.’ Bijzonder is ook de samenwerking tussen de verschillende partijen. ‘We doen het echt samen en dat we daarbij elkaar wat gunnen is ontzettend belangrijk geweest.’

Betere samenwerking

Tijdens de collegevorming hebben de coalitiepartijen veel geïnformeerd wat er bij de mensen speelde. Volgens Jansen was dit een van thema’s die toen naar voren is gekomen. ‘Veel concentreert zich rond Borger en er werd aangegeven dat er een plek werd gemist waarbij alles samenkwam.’

Die plek is nu gevonden met de buurtkamer in Nieuw Buinen. De gemeente verwacht dat met de opening van de buurtkamer de samenwerking tussen de sociale partners die meedoen aan de buurtkamer, gaat verbeteren. ‘Persoonlijk verwacht ik ook dat buren elkaar wat makkelijker gaan vinden bij de problematiek die speelt, want ze staan daarin niet alleen,’ aldus Jansen.

Komen er meer buurtkamers?

Mocht het een succes zijn wil de gemeente nog een buurtkamer openen in Valthermond, maar mogelijk ook in 2e Exloërmond. Daarbij valt het op dat het alleen om het veengebied gaat. ‘De sociale- en zorg problematiek is hier het grootst.’ Volgens Jansen heeft dat verschillende redenen. ‘Hier wonen meer mensen met een laag-inkomen en de werkloosheidsgraad is in het Veengebied hoger en daardoor ontstaat er sociale problematiek. Dat heeft met deze buurtkamer onze nadrukkelijke aandacht.’

Eerste successen al geboekt

Waar de buurtkamer donderdagochtend geopend werd is het sinds 16 januari al geopend. De eerste successen zijn dan ook al geboekt. ‘Het grootste succesverhaal tot nu toe is de verbinding tussen de medewerkers van de verschillende organisaties. We leren veel van elkaar en weten daardoor steeds beter van wat er in het dorp gebeurt,’ zo vertelt Ilona Benjamins van de Stichting Sociale Teams.

De vragen die organisaties op dit moment in de buurtkamer voorbij zien komen gaan veelal over de energietoeslag. ‘Hoe vragen ze die aan en welke minimaregelingen zijn er, maar ook de WMO vragen komen voorbij en we delen de mantelzorgwaardering uit.’ Benjamins is trots op wat er in zo’n korte tijd al is bereikt. ‘We willen de komende tijd verder gaan bouwen en hopen mensen op tijd verder op weg te kunnen helpen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-