Direct naar de inhoud.

Column: Groningse erkenning

  • door:
  • op:
Gertjan Kamst schrijft wekelijks een column voor RTV1 © RTV1

RTV1 – Gertjan Kamst schrijft wekelijks over actuele onderwerpen, zaken die hem interesseren in de regio of over dingen die de moeite waard zijn om over te schrijven. Deze week gaat dat over de erkenning van Groningen.

Het blijft ietwat beklijven, de wilskracht die ik benoemde in mijn vorige column. Ik beschreef dit aspect vanuit twee gezichten. Ik deelde mijn persoonlijke ervaring vanuit mijn ziekte herstel en de nijpende situatie in Turkije en Syrië. In het laatstgenoemde stonden de overlevenden en de hulpdiensten centraal. 

In de afgelopen week kwam ik het fenomeen wilskracht wederom tegen in de media, maar dan in ons eigen land. Het schrijnende is helaas dat het wederom aardbeving-gerelateerd is maar dan van een iets ander kaliber, alhoewel het verdriet voelbaar is in de scheuren van de huizen van vele nuchtere Groningers.

Al jaren vechten deze noordelingen voor hun overtuiging dat aardgaswinning in Groningen een halt toegeroepen moet worden. Hun doorzettingsvermogen om de regering te overtuigen liep jarenlang averij op in het Haagse klimaat. Ondanks het feit dat menigeen zich de aardbeving van augustus 2012 in Huizinge kan herinneren bleef dit altijd ver uit het zicht van Den Haag.

Groningen ging in al die jaren, dat de gaswinning is doorgegaan, gebukt onder meerdere aardbevingen. Vele huizen in onze provincie liepen grote schade op. Gedupeerden raakten dermate van slag dat het zowel fysieke als mentale schade veroorzaakte. Al die jaren leek Den Haag de andere kant op te kijken maar het, eerder besproken, doorzettingsvermogen van de Groningers wint het vaak van de fysieke en mentale tegenslag. 

Al jaren proberen de Groningers de stropdassen in Den Haag ervan te overtuigen dat de gaswinning moet stoppen; de grote veroorzaker van al die aardbevingen in de provincie. Brieven werden geschreven, het GBB werd opgericht. Ook nodigde men de politiek uit in de aangeslagen dorpen en met Freek de Jonge voorop werd er een indrukwekkende fakkeltocht gehouden in januari 2022.

Wilskracht is er voor nodig om op deze wijze je stem te laten gelden. Door te zetten waarin angst ten grondslag ligt en overtuigingskracht als instrument aan de eerder genoemde wilskracht. Nu, eindelijk negen jaar na de aardbeving in Huizinge lijkt de Haagse grond te beven. Na al die jaren lijken de stropdassen te schudden op hun grondvesten. Steeds meer sidderen en beven de leden van het kabinet.

Een aardbeving ligt hierin niet ten grondslag, de oorzaak van deze Haagse opschudding betreft een 1957 pagina’s tellend rapport van het parlementair onderzoek. De conclusie liegt er niet om: Groningen bleek een wingewest en het welzijn van de Groningers is ernstig onderdrukt. 

De conclusie is dat Den Haag wel moet reageren om de Groningers tegemoet te komen op welke manier dan ook. Niet alleen de compensatie voor het leed wat is aangedaan maar vooral ook erkenning voor de moed. De moed om wilskracht te putten uit de fysieke en mentale tegenslag. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal