Direct naar de inhoud.

Raad van State: Lidl in Musselkanaal mocht terecht uitbreiden

  • door:
  • op:
De Lidl aan de Marktstraat in Musselkanaal © Google Streetview

MUSSELKANAAL – Supermarktconcern Coop heeft bij de Raad van State vergeefs de vergunning voor een grotere Lidl in Musselkanaal aangevochten. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft Coop, tegenwoordig Plus, niet aannemelijk gemaakt dat uitbreiding van concurrent Lidl bijdraagt aan winkelleegstand in het dorp.

De uitbreiding van het Lidl-filiaal aan de Marktstraat in 2019 lag gevoelig bij Coop. Dit supermarktconcern had met de gemeente Stadskanaal eerder een overeenkomst gesloten dat er in het winkelgebied van Musselkanaal geen detailhandel bij zou komen. 

Boete afgesproken

De gemeente en Coop sloten dit contract af in een tijd van veel leegstand in het dorp. Op overtreding staat een flinke boete, te betalen door de gemeente Stadskanaal. In de overeenkomst is het boetebedrag voor de zekerheid zwartgelakt.

De Raad van State zegt niets over de naleving van de overeenkomst, want dat is een civiele kwestie. Wel oordeelde de hoogste bestuursrechter dat Stadskanaal de vergunning mocht verlenen aan Lidl. 

Bakkerij gesloopt

De Duitse supermarkt kon daarmee aan de Marktstraat een nieuw parkeerterrein aanleggen en de winkel uitbreiden. In ruil daarvoor werd een oude bakkerij aan de Marktstraat gesloopt. 

Daardoor verdween honderden vierkante meters aan winkeloppervlak. Er zijn geen winkelmeters bij gekomen, stelt de gemeente Stadskanaal. De vergunning die aan Lidl werd verleend, is volgens de gemeente dan ook geen overtreding van de overeenkomst met Coop.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om de lokale nieuwvoorziening verder te versterken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal