Direct naar de inhoud.

Opnieuw stakingen in het streekvervoer, treinen rijden wel

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 06 mrt 2023
  • tags:
Foto: RTV Noord

REGIO – Medewerkers in het streekvervoer leggen maandag verspreid over het land opnieuw het werk neer. Daartoe hebben vakbonden FNV en CNV opgeroepen omdat de cao-onderhandelingen muurvast zitten. In Groningen doen onder meer buschauffeurs mee aan de staking. De treinen rijden wel.
Het gaat om de derde van in totaal vijftien stakingsdagen, die worden uitgesmeerd over een periode van zes weken.

Gevolgen staking nog niet in beeld

De staking heeft betrekking op een cao die geldt voor zo’n 13.000 medewerkers, voornamelijk buschauffeurs. Woensdag en vrijdag wordt er voor deze cao eveneens gestaakt. Vervoerder Qbuzz weet nog niet wat de gevolgen voor de dienstregeling zijn maar laat weten dat 31 procent van de chauffeurs hun bus heeft uitgereden. ‘Check kort voor je reis de actuele reisinformatie op qbuzz.nl/gd en reisplanner’, adviseert de vervoerder.

Staking bij Arriva-treinen op komst

Voor dinsdag en donderdag zijn in Friesland en Groningen daarnaast acties aangekondigd door de streekvervoerwerknemers van de cao Multimodaal, waar voornamelijk treinpersoneel onder valt. Op die dagen rijden er dus geen of minder Arriva-treinen. Friesland en Groningen hebben deze week dus iedere dag te maken met een staking in het openbaar vervoer.

Bonden en werkgevers tegenover elkaar

De medewerkers van de vervoersbedrijven willen meer loon, maar ook maatregelen om de werkdruk te verlagen. De cao-onderhandelingen met werkgeversvereniging VWOV zitten echter muurvast. De werkgevers hebben al meerdere keren aangegeven niet te kunnen bieden wat de vakbonden eisen.

Oproep aan Den Haag

Omdat het cao-conflict maar blijft voortduren, vindt de FNV eigenlijk dat de overheid moet ingrijpen. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag zei vrijdag dat werknemers in het streekvervoer mede overwerkt zijn doordat aanbieders tijdens aanbestedingen beknibbelen op bijvoorbeeld pauzes of regelmatige roosters.
Omdat de overheid met het systeem van aanbesteden is gekomen, houdt de FNV de overheid medeverantwoordelijk. ‘We willen linksom of rechtsom gewoon dat het wordt opgelost’, voegde Van der Gaag daaraan toe.

Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken samen om de lokale nieuwsvoorziening te versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-