Direct naar de inhoud.

Column: Raadsafari

  • door:
  • op:
Gertjan Kamst schrijft wekelijks een column voor RTV1 © RTV1

RTV1 – Gertjan Kamst schrijft wekelijks over actuele onderwerpen, zaken die hem interesseren in de regio of over dingen die de moeite waard zijn om over te schrijven. Deze week gaat dat over de raadsafari.

Wat is nu eigenlijk de Raadsafari? Ik ben al zo lang meegenomen in dit proces dat ik er zo maar van uitging dat iedereen dit weet. Ik plaatste maandagochtend een bericht op Facebook dat ik weer een presentatieopdracht had, de eerste na mijn ziekbed. De reacties onder het bericht waren vooral vanuit de wens van beterschap en succes. Toch zat er nog een andere reactie tussen. “Is de raadsafari een raad met dieren, ofzo?” Een onwetende lach-smiley was bijgevoegd om de vraag nog sterker te maken.

De reactie viel mij op en ik ging hier over nadenken. Ik ga er vanuit dat het als grap bedoeld was, maar snap wel de essentie van deze onwetendheid. De Raadsafari, het is een fenomeen wat door Impacter Stadskanaal geïntroduceerd is in onze gemeente. Het bleek in andere steden al op weg een succesformule te worden. Misschien dekt de naam ook wel de lading van het uitgangspunt. De onwetendheid die er is onder jongeren wanneer het onderwerp politiek ter sprake komt. Wellicht aangevuld met een lach-smiley omdat politiek onduidelijk voor hun is. 

Het was goed geregeld afgelopen maandag. Negen dagen voordat er Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen zijn werden de jongeren op een leerzame maar laagdrempelige wijze betrokken. Eén ding was duidelijk deze maandag: de jongeren is op het hart gedrukt dat ze de toekomst zijn, dat hun stem telt. 

De jongeren konden kennismaken met de politiek in de Raadzaal in het gemeentehuis van Stadskanaal. In de bibliotheek was er een podium voor de uitleg over de Waterschapsverkiezingen en in de Kwinne konden de jongeren het interactief element ‘over de streep’ vormgeven. Daar mocht ik als een soort van debatleider aanwezig zijn. 

Het is me helaas niet gelukt dit de hele dag vol te houden. De wil om dit na mij ziekte te kunnen doen was groter dan het fysieke stuk wat hiervoor nodig is. Maar toch was het fijn om een gedeelte van dit element aan te sturen. Om kennis te maken met de jongeren en hun denkwijze maar vooral ook om te zien hoe de jongeren uit hun schulp kropen.

‘Over de streep’ kent twee mogelijkheden: vlakken met ‘eens’ en ‘oneens’. De jongeren kregen een stelling voorgelezen en konden kiezen voor één van deze vlakken. Het meest fascinerende hierin voor een gespreksleider is om de jongeren uit te dagen hun keuze te onderbouwen. Dat levert soms verrassende motivaties op; de jongeren gaven zelf, onbewust wellicht, de bevestiging waarom hun stem telt, dat ze de toekomst zijn.

Ik kijk in elk geval terug op een mooie dag, om deels deelgenoot te zijn van deze Raadsafari. Al heb ik het presenteren niet de hele dag kunnen volhouden denk ik, nu ik deze column schrijf, dat het mij ook inzichten heeft gegeven. Dus op naar de stembus volgende week woensdag, ik denk dat ik deze inspanning wel kan volhouden en afmaken. 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal