Direct naar de inhoud.

Raad Veendam akkoord met miljoenenverbouwing gemeentehuis, oppositie stemt tegen

  • door:
  • op:
Het gemeentehuis van Veendam. | Foto door: Martijn Folkers/RTV Noord

VEENDAM- Het gemeentehuis van Veendam wordt verbouwd voor bijna 11 miljoen euro. Een raadsvoorstel hierover werd maandagavond met dertien stemmen voor (coalitie) en zeven tegen (oppositie) aangenomen.

Oppositiepartijen SP, VUK, CU en CDA hekelden vooral de wijze waarop het voorstel aan de raad is voorgelegd. Volgens de partijen wil het college te veel vaart maken en wordt de raad te weinig betrokken bij de plannen.

‘Het college gaat te snel. Ik heb vaak het idee dat het er even doorgedrukt moet worden. Dat stoort mij’, zegt SP-fractievoorzitter Luuk Jonker.

Besloten informatieavond

Na een besloten informatieavond voor de raad is één verbouwingsscenario uitgewerkt door onderzoeksbureau Abcnova. Het gaat om het maandagavond aangenomen scenario waarbij er nieuwe werkplekken voor alle ambtenaren worden gerealiseerd en het gebouw wordt uitgebreid met een vergadercentrum en een bedrijfskantine.

‘Onzorgvuldig’

‘Het gaat te snel, maar het is ook onzorgvuldig’, zegt fractievoorzitter Hilly Venema van VUK. ‘Er zijn vanavond meerdere opmerkingen gemaakt, maar toch stemt iedereen voor. Ja, dan laat de democratie zich hier wel in een spagaat duwen’, zegt Venema. ‘Volgens mij zou je naar elkaar moeten luisteren, want er is behoefte aan verduidelijking, maar daar valt in Veendam nog wel wat aan te verbeteren’, zegt Venema.

Inspiratiesessies

Wethouder Henk Jan Schmaal pareert de kritiek van de oppositiepartijen. Hij vindt dat de raad juist heel uitvoerig is meegenomen in de plannen. ‘Maar als het gaat om detailniveau, dan hebben we dat vooral met onze ambtenaren besproken. We hebben verschillende inspiratiesessies georganiseerd voor onze medewerkers. Zij zijn de mensen die straks gebruik moeten maken van het gebouw’, zegt Schmaal.

Na de raadsvergadering komt Schmaal nog wel terug op de procedure. ‘We hadden misschien bij de uitnodiging voor de informatieavond de stukken toe moeten voegen en dan ook heel nadrukkelijk moeten vragen wat de voorkeursvariant was van de raad, want dat is niet gebeurd’, zegt Schmaal.

De raadszaal van Veendam. | Foto door: archief RTV Noord

Nieuwe raadszaal?

De gemeente Veendam wil met de verbouwing het gemeentehuis duurzamer maken en alle ambtenaren samen op één plek huisvesten. Een nieuwe raadszaal komt er eerst niet.

‘Tijdens de informatieavond was daar heel veel weerstand tegen. Dat snap ik ook, want de raadszaal heeft heel veel uitstraling. We hebben een zaal uit 1913. Daar wordt al jaren in vergaderd’, zegt Schmaal.

Meer dan negen ton

Meerdere partijen, waaronder coalitiepartij PvdA, zeiden maandagavond toch dat ze het jammer vonden dat een scenario met daarin de mogelijkheid van een nieuwe raadszaal nooit is besproken in de raad.

Volgens wethouder Schmaal is dit geen probleem, want een nieuwe raadszaal kan volgens hem op elk moment worden toegevoegd aan de plannen. De kans is volgens Schmaal alleen wel groot dat de kosten dan hoger uit zullen vallen dan de 900.000 euro waarvoor een nieuwe raadszaal nu kan worden gebouwd.

Dit is een artikel van Jeroen Willems van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken nauw samen om de lokale nieuwvoorziening verder te versterken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal