Direct naar de inhoud.

Eindelijk zicht op oplossing Valtherdijk voor bewoners Valtherblokken-Zuid

  • door:
  • op:
De Valtherdijk bij Valtherblokken-Zuid. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

VALTHERBLOKKEN-ZUID – Na jaren van discussie over de Valtherdijk lijkt er een oplossing in zicht voor bewoners van Valtherblokken-Zuid. De gemeente Borger-Odoorn kan niet zoals gewenst de Valtherdijk afsluiten, maar geeft in een brief aan het bewonerscollectief wel aan een tweetal snelheidsbeperkende maatregelen te willen nemen.

In 2019 sloot de gemeente de Valtherdijk bij wijze van proef af. Dit tot grote tevredenheid van de bewoners van Valtherblokken-Zuid. De teleurstelling was dan ook groot toen de gemeente in mei 2021 de weg weer openstelde voor verkeer. Volgens toenmalig wethouder Nynke Houwing (VVD) kon dat niet anders. Een definitieve afsluiting was niet handhaafbaar. ‘En deze wethouder moet zich aan de wet houden,’ zo zei Houwing.

Biggenruggen en verkeersdrempels

Wel gaf ze toen aan dat de gemeente zou blijven kijken naar een oplossing. Bijna twee jaar later lijkt die oplossing er nu te komen. Wethouder Jeroen Hartsuiker (VVD) laat in een brief aan het bewonerscollectief weten biggenruggen te willen leggen en open te staan voor het plaatsen van verkeersdrempels.

Het bewonerscollectief is blij met die oplossing. Al droeg het bewonerscollectief die oplossing al eerder aan.  ‘We hebben twee jaar geleden toen de kruising opnieuw is aangelegd dit ook aangedragen. Het is jammer dat er destijds niks mee is gedaan en dat het nu wel een oplossing is,’ zo laat Richard Westerhof van het bewonerscollectief Valtherblokken-Zuid weten.  

Gemeenteraad moet geld vrijmaken

Het sluipverkeer over de Valtherdijk is ook de gemeente een doorn in het oog. ‘Wij willen de ontsluiting via de Mondenweg aantrekkelijker maken,’ zo vertelt Hartsuiker. ‘Dat betekent via de N391 en N366. Als we die wegen opwaarderen is het minder aantrekkelijk om te gaan sluipen over de Valtherdijk.’

Of de snelheidsbeperkende maatregelen ook echt genomen kunnen worden hangt af van de gemeenteraad. ‘Op dit moment heb wij hiervoor geen ruimte voor in de begroting dus de raad zal daar een beslissing over moeten maken,’ aldus Hartsuiker. Westerhof hoopt dat de gemeenteraad het geld vrij wil maken.

Landbouwsluis

Volgens Westerhof heeft het bewonerscollectief ook nog bij de wethouder aangedragen om eventueel een landbouwsluis aan te leggen. ‘De wethouder heeft aangegeven daarover in gesprek te gaan met LTO.’ De gemeente geeft aan het niet over te hebben gehad. ‘De wethouder wil met LTO in gesprek over de Valtherdijk, maar heeft het daarbij niet specifiek over een landbouwsluis gehad,’ zo laat een woordvoerder weten.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal