Direct naar de inhoud.

Column: Ergotherapeut

  • door:
  • op:
Gertjan Kamst schrijft wekelijks een column voor RTV1 © RTV1

RTV1 – Gertjan Kamst schrijft wekelijks over actuele onderwerpen, zaken die hem interesseren in de regio of over dingen die de moeite waard zijn om over te schrijven. Deze week gaat dat over zijn afspraak bij de ergotherapeut.

Afgelopen maandag had ik, op advies van de huisarts, een afspraak met de ergotherapeut. Zonder eerst te googelen ging ik er gemakshalve van uit dat dit de persoon is, niet te verwarren met de fysiotherapeut, die enkele oefeningen met mij zou gaan doen om het vermogen naar een beter energielevel te krijgen.

Ik kreeg een uitnodiging via de post. Dat vond ik op zich al opmerkelijk omdat ik mijn mail in de gaten had gehouden maar hier de uitnodiging niet op kreeg, nu begreep ik waarom. Tevens vroeg ik me af of deze therapeut mij bij voorbaat al kende omdat ik twee uitnodigingen kreeg voor dezelfde afspraak. Misschien zal de therapeut gedacht hebben, deze knakker dendert maar door, wellicht is het handig hem twee keer te attenderen op één afspraak om er zeker van te zijn dat hij komt.

Wat mij vooral opviel in deze uitnodiging was de plek van de afspraak. De Heggerank in Musselkanaal. Voor de mensen die niet weten wat dit is, de Heggerank is een woonzorgcentrum midden in Musselkanaal. Waarom niet gewoon in Stadskanaal bedacht ik mij? Dit kan toch gewoon in het fysiotherapeutencentrum in Stadskanaal? Dit was het moment dat ik maar eens ging googelen waarvoor de ergotherapeut wordt ingezet.

‘Een paramedicus die mensen met een beperking helpt in het dagelijks handelen. De ergotherapeut hanteert het principe van de evidence-based practice: het uitvoeren van een handeling op zo’n wijze dat de uitvoering is gebaseerd op de best beschikbare informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid’.

Over deze informatie moest ik even nadenken. Hoezo beperking? Waarom zo ingaan op de doeltreffendheid? Ik vond, vanuit een zelf reflecterend aspect, dat ik redelijk goed bezig was en veelal tijdig door had wanneer ik teveel had gedaan. Maar goed, laat ik het eens ervaren.

Met een zo open mogelijke houding, ben ik naar Musselkanaal gereden. De afspraak was in de middag. Ik was dus in de gelegenheid om in de ochtend even diverse telefonische afspraken weg te zetten waarbij ik de laatste voerde in de auto op weg naar de ergotherapeut. Je moet vooral functioneel en praktisch je dag indelen is mijn devies.

Gaandeweg het intakegesprek kwam ik toch steeds meer tot de ontdekking dat er momenten zijn dat ik toch teveel hooi op mijn vork neem. De ergotherapeut drukte zich uit in cijfers wat mij meer inzichten zou moeten geven. “Wanneer jij op 100 procent functioneert zou een ander misschien wel functioneren op 130 procent”. Deze zin zag ik niet aankomen. “Betekent het dan wanneer ik nu zeg op 65 procent te functioneren dat een ander dit wellicht doet op 80 dan wel 90 procent?” vroeg ik bijna schaapachtig. “Misschien wel” gaf ze me terug.

Heel even bedacht ik me dat ik toch liever de oefeningen doe in de sportschool. Daar is het voor mij confronterend om te dealen met een conditionele achterstand maar dit gesprek kende voor mij ook wel verbale issues. Ik kom steeds meer tot het inzicht dat het gewoon aan mij ligt en ik deze spiegel der handvatten nodig heb.

De ergotherapeut sloot het gesprek af met de vraag: “Wat ga je doen als je terug rijdt naar huis, doe je dit telefonerend of neem je in de auto de mentale rust?” Ik had wel door waar ze naar toe wilde met deze vraag en nam dit ook in me op.

Eenmaal op de terugweg besloot ik mijn volgende telefonische afspraak toch kort te bellen, om even te zeggen dat ik op een later moment terug zou bellen. Ik vrees dat de ergotherapeut dit niet heeft bedoeld. Ik ben blij dat ik een tweede afspraak heb gemaakt in de Heggerank.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal