Direct naar de inhoud.

Vosdingh komt 4 mei niet meer naar Veendam: ‘De burgemeester heeft mij op mijn joodse ziel getrapt’

  • door:
  • op:
  • laatste wijziging: 21 mrt 2023
  • tags:
Kranslegging. | Foto: Peter Panneman

VEENDAM – Oud- Wildervanker Leo Vosdingh komt elke dodenherdenking naar Veendam om als eerste samen met de burgemeester een krans te leggen. Vosdingh kreeg onlangs te horen van de gemeente dat de kranswijziging gewijzigd wordt en hij als tweede een krans kan leggen. De burgemeester zal samen met zijn partner de eerste krans gaan leggen. Dit raakte Leo diep. Hij heeft er daarom voor gekozen na 40 jaar niet meer naar Veendam te komen voor de kranslegging.

Leo Vosdingh die momenteel in Arhnem woont en bestuurslid is van het Nederlands Israëlitisch Gemeenschap is zeer beledigd: ‘Ik kom speciaal met mijn vrouw naar Veendam toe om mijn grootouders, neefjes en nichtjes te herdenken. Voor mij is dit een eer want ik heb ze nooit gekend ze zijn namelijk vermoord in Auschwitz.’

‘Ik kom alleen nog terug als er een andere burgemeester is

Vosdingh vertelde aan RTV1 dat hij nog een telefoontje van de gemeente kreeg met excuses maar dat was voor hem te laat. ‘Voor mij is het eerste telefoontje voldoende om te zeggen. Dat doe ik niet. Dus ik heb besloten om na 40 jaar niet meer te gaan. Ik ben er erg van geschrokken en ben zeer beledigd.’

‘De burgemeester heeft mij op mijn joodse ziel getrapt. Ik heb er geen woorden voor. Er moet eerst een andere burgemeester komen dan zal ik terugkomen.’

Reactie Gemeente Veendam

Volgens de gemeente Veendam zijn onlangs de resultaten van het onderzoek naar de rol van vijf Groningse gemeenten bij de onteigening van Joods onroerend goed tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog afgerond. Op basis van dit onderzoek, maar ook vanuit de ervaring en evaluatie van de eerste 4 mei herdenking in Veendam heeft burgemeester Link gepleit voor een meer gelijkwaardige en gelijkvormige herdenking op de 3 herdenkingsplaatsen.

Burgemeester Link: ‘Ik ben van mening dat de herdenking bij het Joodse monument nog wel wat meer aandacht verdient, onder meer met een extra krans vanuit het gemeentebestuur. Dit was en is ook gestoeld op de vele Joodse mensen die in en om Veendam tijdens de oorlog het leven hebben moeten laten. De bevestiging kreeg ik uit de resultaten van het recent gepresenteerde onderzoek.’

In samenspraak met burgemeester Berry Link is geconcludeerd dat een prominentere plek voor de Joodse slachtoffers bij de 4-mei herdenking op zijn plaats is. De afgelopen jaren is er bij het Joods monument 1 gezamenlijke krans gelegd namens het gemeentebestuur en de Joodse gemeenschap. ‘Het leek ons goed een krans toe te voegen bij het Joods Monument, eentje namens de Joodse gemeenschap en eentje namens het gemeentebestuur, in plaats van een gezamenlijke krans. De volgorde van de kranslegging vindt in overeenstemming met de betrokkenen plaats.’

Telefonisch contact

Bij de voorbereiding van de herdenking heeft de gemeente Veendam contact gehad met de partijen die hierbij betrokken zijn. ‘Aangezien dhr. Vosdingh niet in Veendam of omstreken woont, hebben wij telefonisch contact met hem opgenomen, om hem mee te nemen in de keuzes die er gemaakt worden. “Ook hebben we gevraagd of dhr. Vosdingh de eerste krans, eventueel samen met de burgemeester, wil leggen.’

De gemeente Veendam vindt het ontzettend vervelend dat dhr. Vosdingh dit op een andere manier heeft ervaren en geïnterpreteerd. ‘Door deze aanpassingen willen we als gemeente juist de herdenking bij het Joods monument en de vreselijke gevolgen van de oorlog voor de Joodse gemeenschap benadrukken.’

De gemeente Veendam hoopt vooralsnog dat dhr. Vosdingh aanwezig zal zijn en een krans namens de Joodse gemeenschap wil leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-