Direct naar de inhoud.

Nieuwe archeologisch vondsten in Daalkampen zorgt voor verlangen naar meer: ‘Prikkelt verbeeldingsvermogen’

  • door:
  • op:
Publiek kijkt bij de opgraving van een oude boerderij. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

BORGER – Na eerdere opgravingen in de wijk Daalkampen in Borger in 2020 en 2021 hebben archeologen van het archeologische bedrijf Raap ook nu weer verschillende plattegronden van boerderijen gevonden. Bezoekers konden de vondsten donderdagmiddag met eigen ogen bekijken tijdens een open dag.

In totaal zijn er nu bijna honderd plattegronden van oude boerderijen uit de brons- en ijzertijd gevonden. Een verrassing was het dan ook niet voor de archeologen om nu opnieuw spullen uit het verleden te vinden. ‘Dat hadden we ook verwacht. Verschil is wel dat het de laatste jaren veel al uit de late ijzertijd kwam en nu meer uit de latere bronstijd,’ zo vertelt projectleider Janneke Hielkema.

Bijzondere vondsten

Hielkema en haar team vonden onder andere een vierkant greppeltje. ‘Het is geen huis en geen spiekertje. We dachten eerst aan een grafheuveltje, maar we hebben geen verbrandde botjes gevonden. We denken nu aan een soort van tempeltje, maar dan laten we wel onze fantastie spreken,’ zo vertelt ze lachend.

Het meest bijzondere wat Hielkema samen met haar collega’s heeft gevonden is een plattegrond zoals ze die nog nooit eerder hadden gezien. Die vonden ze meteen tijdens de eerste zoektocht in 2020.  ‘Die plattegrond kan ook uit beide tijden zijn. Echt een soort overgangstype. Daar zat ook een hele mooi kuil in met een soort van rooster met gaten erin waar ze waarschijnlijk vroeger wat op gebakken hebben.’

Een opgraving van een oude boerderij in Daalkampen. | Foto: Jelmer Wijnstra/RTV1

Ook voor de gemeente zijn de vondsten die gedaan worden bijzonder. ‘We zien hier een stuk cultuur en historie blootgelegd worden. Op een stuk waar dus vroeger al gewoond is en uitgerekend op de plek waar wij nu ook weer willen dat er gewoond gaat worden,’ aldus wethouder Ankie Huijing – Van Tongeren. (CDA/CU)  ‘Als we dit nu niet hadden vastgelegd dan staan er straks huizen en dan hadden we het nooit meer terug gevonden.’

Verder graven richting Westdorp?

Nu er de laatste jaren zoveel plattegronden en aardewerkjes uit de ijzer- en bronstijd zijn gevonden kriebelt het misschien wel om nog verder richting Westdorp te gaan graven. Dit terwijl het nu al de grootste nederzetting is die in Drenthe ooit is gevonden. ‘Het prikkelt wel het verbeeldingsvermogen tot aan waar die grenzen lopen, maar misschien kom je dan ook weer dingen tegen uit andere tijden. Ik denk dat heel Borger, maar eigenlijk de hele gemeente trots kan zijn op het stukje cultuurhistorie hier,’ aldus de wethouder.

Ook Hielkema en haar team zouden graag verder willen zoeken. ‘De kraanmachinisten zeiden als dat ze voor volgende jaar ook maar vast een camping moesten gaan reserveren, maar dat is natuurlijk aan de gemeente. Wij kunnen het wel willen, maar het moet ook betaald worden,’ zo legt ze uit.

Wat gaat er met de vondsten gebeuren?

De laatste werkzaamheden worden komende week verricht waarna er nog een rapport zal volgen. Wat er daarna met alles wat is gevonden gaat gebeuren is nog onbekend. ‘We hebben een uitgebreide bijeenkomst daarover gehad met de bewoners. Die vroegen ook laat nou zien hoe mooi onze wijk is. Dus we willen er zeker wat mee gaan doen,’ aldus Huijing – Van Tongeren.

Hielkema is blij te zien dat mensen bezig zijn met dat ze op hele oude grond wonen en denkt in ieder geval alvast aan een speelplaats. ‘Dat zou je kunnen doen met de oude stenen die wij hier uit de grond hebben gehaald, maar ze hebben in ieder geval al de straatnamen die doen terugdenken aan die tijd,’ zo sluit ze af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-