Direct naar de inhoud.

Campings teleurgesteld na afgelasten NK Beachhandball: “We hadden genoeg ruimte”

  • door:
  • op:
Ferry Roek op het beachpark, de locatie van het NK Beach Handball toernooi F: Hielke Bosch/RTV1

STADSKANAAL – Campings in de regio van Stadskanaal zijn boos en teleurgesteld op de Nederlands Handbal Verbond (NHV) . In het weekend van 24 en 25 juni zouden tientallen teams naar Stadskanaal reizen om op het beachterrein de strijd met elkaar aan te gaan. Meerdere verenigingen uit het land wilde niet naar Stadskanaal komen omdat er te weinig overnachtingsplekken zouden zijn. Echter vindt in hetzelfde weekend de TT van Assen plaats. Hierdoor zouden er in de regio te weinig accommodaties zijn. De campings en de organisatie HV Jahn II zijn het hier niet mee eens.

Teleurstelling

In de talkshow 1 op Vrijdag van afgelopen vrijdag, reageerde medeorganisator Ard de Haas van Handbal Jahn II boos, teleurgesteld en verbaasd te zijn over de redenen waarom de NHV benoemd heeft om het handbalevenement te verplaatsen naar Venlo. Ook gaf hij aan dat de manier waarop het is gegaan. “In onze ogen verdient dit geen schoonheidsprijs. Wij hebben eind januari het NK toegewezen gekregen, omdat wij vorig jaar een succesvol NK hebben georganiseerd. Waardoor door de deelnemende verenigingen ook zodanig is geuit richting ons als organisatie en ook richting het NHV, daardoor hebben wij ook een terechte beloning gekregen om het NK Beach Handball nog een keer te mogen organiseren. Dat hebben wij als organisatie ook verdiend, doordat wij de eerste keer een goed NK hebben afgeleverd”

“Te weinig overnachtingsplaatsen, is geen plausibele reden”

Op 10 maart 2023 heeft de NHV bekendgemaakt dat het NK Beach Handball 2023 verplaatst gaat worden naar Venlo. “De NHV heeft het evenement verplaatst, omdat Venlo de enige locatie is op dit moment die ook over 8 velden beschikt. “Niet iedere vereniging beschikt over 8 beachhandbal velden, zoals in Stadskanaal en in Venlo. Er was direct een alternatief voor handen. Naar onze mening had de NHV niet naar een alternatieve locatie te zoeken, omdat de velden in Stadskanaal liggen en de reden die genoemd wordt dat er te weinig overnachtingsplaatsen zouden zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat het een plausibele reden is”, vertelde Ard de Haas, van Handbal Jahn II in de talkshow.

“Verenigingen hebben te veel Invloed op het beleid”

Volgens Ard de Haas waren de overnachtingen allemaal al geregeld. Officials en scheidsrechters, die hadden al een plek. “Je weet van tevoren niet welke verenigingen zich plaatsen, omdat er meerdere toernooien aan vooraf gaan om überhaupt te kunnen kijken of je deelneemt aan een NK. Er kunnen maar een paar verenigingen zijn die jaarlijks aanwezig zijn bij het NK, die dus een hele grote stempel drukken op het beleid bij het NHV”, vertelde Ard in de talkshow.

Andere belangen

Ard gaf aan dat ze met name gesprekken hebben gevoerd met de NHV. Tijdens het gesprek is de TT in Assen is genoemd en ook de TrekkerTrek. “Als ik zulke dingen hoor, dan weet je gewoon dat mensen zich niet goed hebben verdiept in de evenementen die hier in de omgeving plaatsvinden. Daarnaast hebben wij zelf als vereniging de campings gebeld en die gaven gewoon aan dat ze plek hebben! De reden die genoemd is door de NHV, dat er te weinig overnachtingsmogelijkheden zijn kloppen niet. In onze optiek spelen er andere belangen en die belangen zijn niet met ons gedeeld”

Reactie Campings

De campings schrijven aan RTV1 het volgende: “Het weekend waar het om gaat was al bijna vol gereserveerd door beach handbal teams en hun familie. En vervolgens hebben zijn er annuleringen binnengekomen. De reden die de NHV op heeft gegeven is gewoonweg niet correct. Het roept allemaal vragen op waarom het geannuleerd is? Waarom stelt NHV dat recreatieondernemers uit Stadskanaal en omgeving deze mensen niet kunnen huisvesten?” Dat is dus ook wat wij denken, geeft Ard aan. “Ze zeggen tegen ons dat ze wel gebeld hebben met de campings. Ook wij hebben gebeld met de campings en die gaven aan dat er plek genoeg is. Overnachtingen is hier nooit een probleem geweest. In mijn ogen is dit geen issue en geen legitieme reden om te zeggen ‘we gaan niet naar Stadskanaal’”

“Wij zijn niet benaderd”

“Ze hebben ons niet benaderd, en er waren toch echt voldoende oplossingen te bedenken voor voldoende huisvesting”. Zo was de eigenaresse van Camping ’t Nije Hof een tijdje bezig geweest om de annuleringen te verwerken. De campings geven aan teleurgesteld te zijn in de reactie van de bond. “Er hebben veel vrijwilligers zich ingezet in de voorbereidingen van het evenement. Voor de regio is het niet goed dat het evenement niet doorgaat. Er komen ruim 1000/1500 bezoekers op af”,

De organisatie heeft Camping ’t Nije Hof 2 weken geleden benaderd. “in verband met onze vakantie zouden we maandag JL weer contact hebben. Wij hadden al tientallen reserveringen binnen, en onze camping kon volledig ingezet worden voor het NK. In 2022 hebben wij hier ook ruim 200 handballers in combinatie met familie gehuisvest. De TT speelt in regio Stadskanaal geen rol wat betreft accommodaties”

Steunbetuigingen

“Er hebben een paar clubs die contact hebben opgenomen met onze organisatie die ons steun wilden bieden. De NHV wil zich voordoen als een professionele organisatie. Zoals dit allemaal gegaan is, het verloop van het organiseren van het NK. Dat mag het woord professionaliteit niet dragen”.

Wethouder Jeroen Hartsuiker van de gemeente Borger-Odoorn, heeft ook gereageerd op deze casus: “Ik heb geen sport in mijn portefeuille, maar ik kan mij wel iets voorstellen bij het gevoel wat hier wordt geuit. Dat het wel heel vreemd is dat je zomaar zonder goede opgave van redenen een evenement wordt gecanceld. Dan heb je toch als ik dit zo beluister het idee daar zitten andere belangen achter. Het is natuurlijk heel zonde voor Stadskanaal en omgeving, maar ook voor de ondernemers, die daar toch een goede boterham aan verdienen en dat nu aan hun neus voorbij zien gaan. Ook voor de gemeente Stadskanaal en voor de inwoners, die van het evenement mee kunnen genieten is het vervelend dat het evenement verplaatst is”.

Oud-wethouder Jan-Willem van de Kolk van de gemeente Stadskanaal is het eens met de reactie van wethouder Jeroen Hartsuiker en hij voegde eraan toe: “Het is een grote teleurstelling. Het is heel mooi dat er mensen zijn die er gewoon heel veel energie in het evenement stoppen. Het allure en de uitstraling en het brengt mensen bij elkaar. Voor Stadskanaal is dat prima. Dan kan ik mij die teleurstelling heel erg goed begrijpen”

Reactie gemeente Stadskanaal

Ard vertelde in de talkshow dat de gemeente Stadskanaal ook teleurgesteld is dat het NK Beach Handball 2023 niet doorgaat. “En ze hebben ook precies dezelfde reactie gegeven wat er hier ook aan tafel werd gezegd. De voorbereidingen waren weer in volle gang.

De NHV blijft bij hun standpunten en zij willen er verder niet meer op ingaan.





-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal