Direct naar de inhoud.

Inwoners Veenkoloniën minder vaak onder invloed achter het stuur

  • door:
  • op:
Alcoholcontrole. Foto: Politie Aa en Hunze

REGIO – In de provincies Groningen en Drenthe zijn vorig jaar behoorlijk meer mensen beboet omdat ze onder invloed van alchohol, drugs of medicijnen achter het stuur van hun voertuig kropen. In Groningen gaat het om een stijging van 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In Drenthe was stijging maar liefst 18 procent. Opvallend is dat de inwoners van de Veenkoloniën zich veel braver gedroegen. In drie van de vijf gemeenten in de regio was er juist een daling te zien.

De gemeente Pekela komt als beste uit de bus. Daar zijn 17 procent minder verkeersdeelnemers onder invloed bekeurd dan het jaar daarvoor. Per 1000 inwoners zijn er 2,4 betrapt. In Veendam daalde het percentage met 15 procent, goed voor 1,5 per 1000 inwoners. Ook in de gemeente Aa en Hunze daalde het percentage. Met 5 procent. Dat komt neer op 1,1 per 1000 inwoners. In Borger-Odoorn is precies hetzelfde aantal verkeersdeelnemers betrapt op rijden onder invloed als het jaar ervoor, goed voor 1,8 inwoners per 1000. De gemeente Stadskanaal heeft de twijfelachtige eer de enige gemeente in de regio te zijn waar het percentage onder invloed verkerende rijders steeg: 6 procent ofwel 6 per 1000 inwoners.

Een en ander blijkt uit cijfers van verzekeraar Independer, die zich baseert op cijfers van de politie. Uit die cijfers valt overigens af te lezen dat de Groningers en Drenthen zich nog relatief netjes gedragen met hun stijging van achtereenvolgens 10 en 18 procent. Landelijk steeg het aantal onder invloed verkerende verkeersdeelnemers met ruim 34 procent.

Benieuwd hoe het precies zit in jouw gemeente? Bekijk dan de site van Independer: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2023/



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal