Direct naar de inhoud.

Nabestaanden bezoeken voor het eerst oorlogsmonument omgekomen Engelse vlieger

  • door:
  • op:
Neef David Williams bij het grafmonument in Onstwedde © RTV Noord

ONSTWEDDE – Ze waren pas 21 jaar oud, toen David Sparrow en Victor Brown hun leven verloren in de weilanden bij Smeerling. Het toestel van de twee vliegers werd boven de Eems onder vuur genomen en vloog in brand. Boven Smeerling werd het toestel onbestuurbaar en stortte neer. Donderdag brachten de neef en nicht van Sparrow een bezoek aan het monument ter nagedachtenis aan hun omgekomen oom.

De twee omgekomen vliegers liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Onstwedde. Twee jaar geleden is op initiatief van Stichting Smeerling-Met Broek een monument voor de twee Engelsen opgericht. Door de uitbraak van corona konden de nabestaanden daar destijds niet bij zijn. Vandaag, precies tachtig jaar na de crash, kunnen de neef en nicht van Sparrow het monument voor het eerst zelf bekijken.

‘Very impressed’

De neef van Sparrow, David Williams, is inmiddels zelf de tachtig al gepasseerd. Het is de eerste keer dat hij het monument voor zijn omgekomen oom in levenden lijve kan bekijken. Het bestaat uit een vliegtuigvleugel vol gaten, voorzien van de namen van de twee omgekomen vliegers. ‘Ik ben erg onder de indruk. Het is een mooie weergave van die tragische nacht’, vindt Williams.

De namen van de twee omgekomen vliegers © RTV Noord

Volgens hem is de familie dankbaar voor de betrokkenheid van het dorp. De jongste zus van Sparrow leeft nog en is inmiddels 98 jaar oud: ‘Ze kan niet wachten tot ze de foto’s kan zien.’ 

Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking worden de namen van alle 24 oorlogsslachtoffers uit de gemeente voorgelezen. Dat gebeurt bij het algemene oorlogsmonument in Onstwedde. Met het grafmonument wordt er op de begraafplaats zelf extra aandacht gevraagd voor de twee vliegers.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal